Kakva veze imaju zubi sa memorijom?

čini se da zubi imaju veći značaj za našu memoriju nego što smo ranije mislili, rekao je novinaru France pressea profesor psihologije na švedskom univerzitetu Umeaa, Jan Bergdahl, stomatolog i jedan od autora istraživanja.

U istraživanju, delu šire studije o ljudskom pamćenju, od 1988. je sudelovalo 1.962 ljudi u životnom razdoblju od 35 do 90 godina. Naučnici su nastojali da uporede memoriju osoba koje imaju zube i memoriju onih sa veštačkim zubima.

Rezultati ranije izvedenih istraživanja japanskih naučnika nad pacovima i majmunima pokazali su vezu broja zuba u vilicana životinja i njihove memorije, prof. Bergdahl istice kako je ovo istraživanje važno jer je prvo takvo sprovedeno nad ljudima. Takode istice kako zajedno sa grupom kolega naučnika uskoro namerava da objavi precizne podatke o tomekoliko zuba osoba mora da izgubi pre nego što to pocne da utiče na njenu memoriju. Bergdahlov tim takode namerava da istražit na koji nacin gubitak zuba utice na gubitak memorije i kakav uticaj na memoriju imaju zubni implantati.

Profesor istice kako bi ovo istraživanje u buducnosti moglo da znatno utice na brigu o zubima kod osoba trece životne dobi. Mislim da cemo svi dvaput promisliti pre nego što se odlucimo na vadenje zuba, veruje švedski profesor.