Poremecaj licnosti

Pod poremecajem licnosti misli se na ustaljeni i duboko ukorijenjeni nacin ponašanja i razmišljanja koji se smatra društveno neprilagodjenim ili abnormalnim. Skup ponašanja koji se najcešce poistovjecuje s neuroticnošcu. Poremecaji licnosti ne moraju biti uocljivi kao psihicki problem, ovde ipak nije riec o potpuno svesnom nacinu ponašanja. Naime, zbog same krutosti i neprilagodljivosti karaktera osoba se za razliku od zdrave osobe ne zna, a bez pomoci strucne terapije uglavnom i ne može ponašati drugacije od naucenog kalupa. Uz razne poremecaje licnosti, vrlo cesto javljaju se i psihicki poremecaji poput depresije ili fobija.
Poremecaj licnosti može negativno uticati na posao, porodicni život i društvene kontakte osobe. Treba imati na umu da kod razlicitih osoba postoje razlicito intenzivni poremecaji, od blagog do vrlo ozbiljnog, zavisno od toga koliko je poremecaj uticao
na ponašanje i sposobnost objektivnog razmišljanja. Dok vecina osoba može živeti prilicno normalno uz blagi poremcaj licnosti (krute crte licnosti), u periodu povecanog stresa simptomi poremecaja ce biti uocljiviji i uzrokovati probleme u normalnom
funkcioniranju.
Osobe s poremecajem licnosti poseduju nekoliko zajednickih crta ukljucujuci: manjak samopoštovanja, poteškoce u uspostavljanju i održavanju uspešnih meduljudskih odnosa, neprikladne emocionalne reakcije, specifican nacin na koji doživljavaju sebe i druge.
Što se tice uzroka jednako su brojni kao i osobe koje pate od poremecaja. Uz genetske odrednice najcešce je riec o neodgovarajucem vaspitanju ili životnom okruženju koji je potisnuo normalan emocionalni razvoj.
Poremecaje licnosti najcešce se diele na:
Grupu A (ekcentricna grupa):
Paranoidna licnost
Šizoidna licnost
Šizotipna licnost

Grupa B (dramaticna grupa):
Antisocijalna licnost
Narcisoidna licnost
Histrionska licnost
Granicna licnost (Emocionalno nestabilna licnost)

Grupa C (bojažljiva grupa):
Povucena licnost (koja izbegava)
Nesamostalna licnost (ovisna, nesigurna)
Opsesivno-kompulzivna licnost