KIKIRIKI JE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA: Sprečava srčani i moždani udar!

Veoma je dobar za zdravlje vašeg srca

Kikiriki je namjernica koja može da održava ljudsko srce veoma zdravim, te da koristi za zdravlje čovjeka. Kikiriki u sebi sadrži visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti,što je dobro za ljudsko srce.

Oleinska kiselina kod kikirikija, smanji na minimum loš holesterol dok u sito vrijeme poveća dobar holesterol.

Stoga sprečava moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem broja zdravih lipida u krvi.

Vašu energiju čini jačom

Kikiriki unapređenje energije jer sadrži sadrži veoma puno vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija.

Pomaže kod gubitka kilograma

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja tjelesne težine, on ne povečava kilograma, te će vam njegovo konzumiranje sprečiti će da se udebljate.

Alergija na kikiriki može biti izlječena

Australijski istraživači postigli su nevjerovatne rezultate u lečenju alergije na kikiriki kod djece.

Ova studija sprovedena na istraživačkom Institutu Merdok ispitivanje je uspjelo izliječiti alergiju kod dve trećine djece. Te se njihova preosetljivost na kikiriki, nije nikako javljala u narednih 4 godine.

“Ova djeca mogu da jedu kikiriki koliko god požele, nakon što su primila tretman”, kaže vođa istraživanja prof. Mimi Teng.

Alergija na kikiriki je jedan od najčešćih uzroka anafilaktičkog šoka,te ovake alergije mogu biti opasne po život!

Image result for kikiriki

Prof. Teng je izvela tretnman koji se sadrži od kombinuje probiotike sa oralnom imunoterapijom na bazi kikirikija, poznatom kao PPOIT. Na kraju je ovaj tretman rezultirao povećanoj toleranciji na ovu namjernicu.

U istraživanju je učestvovalo 48 djece koji su dobila terapiju samo jednom u toku 18 mjeseci konzumirali probiotik Lactobacillus rhamnosus sa proteinom iz kikirikija.

Rezultati su bili nevjerovatni 82 odsto djece proglašeno je izlečenim od alergije!

Gubljenje kilaže uz pomoć kikirikija

Ljudi koji često smatraju da u koliko konzumiraju prirodne visokokalorične namirnice,dobit će na kilaži međutim to nije tačno.

Stručnjaci preporučuju da je veoma zdravo konzumirati barem jednom sedmično bademe, pistacije, kikiriki, orahe kako bi održali vitku liniju!

I ako je jedna šaka oraha, iste kalorične vrijednosti kao i jedan masan obrok, orahi su u isto vrijeme puni vitaminima i mineralima koji su izvor energije.

Istraživanja su pokazala da ljudima koju su imali problem s viškom kilograma, izgubili su više kilograma u koliko su su svakodnevno konzumirali orašaste plodove.

Orašasti plodovi mogu pomoći u održavanju idealne težine a to je zbog nekoliko razloga, njihova kombinacija vlakana i proteina može vas duže držati sitim te vam daju puno energije te oni koji vježbaju mogu izgubiti više kaloriija.

Te nezasićene masti mogu vam pomoći da sagorijevate više kalorija čak i u stanju mirovanja.

Ukoliko želite izgubiti kilograme svaki dan pojesti jednu šaku orašastih plodova ukoliko želite biti zdravi i zadržati dobru formu.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja