Koje boje mrze komarci i kako sve možete da se zaštitite od njih

Foto: Profimedia

Na svetu postoji 3.000 vrsta komaraca i mogu se sresti u svakom delu sveta. Kako je ove godine proleće bilo izuzetno kišno, od kraja maja zujeći insekti postali su nezvani gosti skoro svakog doma. Pošto izbegavaju direktnu sunčevu svetlost, visoku temperaturu i suv vazduh, najaktivniji su u suton, a najviše ih ima pored reka i u šumovitim predelima. Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati život ovog leta. 

Stavite zaštitne mreže 

Na prozore i vrata postavite mreže koje će sprečiti ulazak insekata. Na letovanje za svaki slučaj ponesite veći komad gaze, koji ćete selotejpom zalepiti na prozorski okvir ako tamo gde ste odseli već ne postoji mreža. 

Nosite svetlu odeću

Komarci vole crvenu, crnu i tamnu boju. Zato deci oblačite svetlu, gusto tkanu odeću, a dobro će doći i dugi rukavi i nogavice, ako baš nije pretoplo za njih.

Namažite se ili isprskajte 

Na tržištu postoji mnoštvo preparata protiv ujeda svih vrsta insekata. Najefikasniji su repelenti koji sadrže supstancu DEET (dietil-meta-toluamid), ali su agresivni i mogu da nadraže oči i sluzokožu, pa se ne smeju primenjivati kod dece mlađe od dve godine. Kod starijih mališana mogu se koristiti samo ukoliko je koncentracija DEET-a manja od 10 posto. Nešto blaža aktivna supstanca je icaridin, pa preparate koji ga sadrže mogu bezbedno korsititi deca od dve do 12 godina. Koji god proizvod da izaberete, uvek izostavite delove oko očiju i usta, rane i upaljena mesta. Postupak ponovite ako ste bili u vodi ili ste se jako oznojili. 

Ne eksperimentišite 

Ne upotrebljavajte isparivače s biocidom jer što su efikasniji u borbi protiv insekata, opasniji su po ljudski život. U prodavnicama možete pronaći raznorazna sredstva kojima ćete oterati dosadne napasti poput sveća, lampi, sijalica…

Biljke koje ih teraju

Izuzetno su efikasna prirodna sredstva koja su nam nadohvat ruke. Korom od banane premažite kožu – komarci ne podnose njen miris! Telo možete istrljati i uljima citrusa, eukaliptusa, cimeta, lavande, ruzmarina ili matičnjaka. Na balkonu ili terasi okružite se saksijama s bosiljkom, lavandom ili ruzmarinom, jer će nesnosne insekte držati podalje od vas, ili ih posadite oko mesta za sedenje u bašti. 

Tekst: Vesna Stanimirović