Urinarne infekcije: bakterije vrebaju iz vlažnog kupaćeg kostima

Foto: Profimedia

Ešerihija koli je uzročnik u gotovo 40 odsto urinarnih infekcija koje uglavnom pogađaju žene. Kad se ova bakterija zapati u urinarnom traktu ubrzo se javljaju i tipični simtomi: učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili sukrvičav urin, i probadanje u donjem delu stomaka i krstima.

Doktor Đorđe Aleksić, urolog u KBC “Zvezdara”, objašnjava zašto ove bakterije mogu relativno lako da dospeju u bešiku i tamo da izazovu infekciju:

“Put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike kod žena je dosta kraći, pa je i rizik od razvoja urinarne infekcije veći. Jedan od glavnih predisponirajućih faktora za ulazak bakterija u bešiku je seksualni odnos.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju od bakterija koje potiču iz debelog creva i koje se normalno nalaze na koži od anusa do vaginalnog otvora. Jedan broj infekcija kod žena vodi poreklo od bakterija koje potiču iz vagine i koje kolonizuju kožu oko otvora uretr

U normalnim okolnostima bakterije dospele u mokraćnu bešiku eliminišu se tokom mokrenja. Međutim, sluznica nekih žena je podložna za vezivanje bakterija, čemu doprinose i loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kostima i laganije oblačenje u promenljivim klimatskim okolnostima.

Ako su simptomi izraženi, posebno ako se pojavila povišena temperatura, terapija se započinje odmah.

“Najpre se kreće sa antibiotikom širokog spektra dejstva za koji se iskustveno zna da pokriva najčešće uzročnike urinanih infekcija. U slučaju blage ili netipične simptomatologije najbolje je uzeti sediment urina i urinokulturu i na osnovu tih rezultata započeti terapiju” kaže dr Aleksić.

Jednostavne urinarne infekcije mogu da se leče i uroantisepticima umesto antibioticima kako bi se na taj način sprečila kasnija pojava gljivičnih infekcija. Lečenje nekomplikovanih urinarnih infekcija kod žena može da traje od tri do pet dana, a slučaju da je infekcija zahvatila i gornje urinarne puteve od 10 do 14 dana.

Ako je infekcija zahvatila gornje urinarne puteve, i stigla do bubrega, javiće se povišena temperatura, i tada je terapija komplikovanija i duža. Kada je prethodna upala samo smirena, a nije izlečena, mogu da se jave ponavljane infekcije. U tom slučaju predlaže se preventivno uzimanje uroseptika u dužem vremenskom periodu, obavezno uveče.

Izvor: Novosti