Kojoj vrsti ljubavnika pripadate?

Eksperti tvrde da postoji 6 različitih načina na koje bi ste mogli da budete zaljubljeni, a ljubavni stil se može menjati tokom razvoja ljubavne veze. Poznavanje sopstvenog stila vam može pomoći da shvatite na koji se način zaljubljujete i kako se vaše ljubavne veze razvijaju što vam opet može pomoći da se potrudite da vaša veza ostane zdrava i srećna.

ROMANTIK – volite da se zaljubljujete, oduševljeni ste svojom novom ljubavlju obično u pogledu njenih fizičkih atributa, doživljavate razočarenja kada se ona menja tokom vremena.

Ako pripadate ovakvoj vrsti ljubavnika treba stalno da se potsećate da prava ljubav ne zavisi samo od spoljašnjeg izgleda niti je neophodno da romansa izbledi sa vremenom čemu mogu da pomognu zajednički planovi npr. zajedničko putovanje koje bi moglo da obnovi prvobitni sjaj nove ljubavi.

ZAHTEVAN tip ljubavnika – imate kriterijume koji su vam važni i od kojih nećete odstupiti čak i kada ste u kvalitetnoj vezi. Obično vršite pritisak na partnera da živi i pridržava se vaših standarda.

Pothitno treba da odustanete od svojih lista zahteva, u ljubavi je važno prijateljstvo, ljubav i tolerancija.

OPSESIVAN tip – želite da provedete svo svoje slobodno vreme sa voljenom osobom, stalno strepite nad vašom vezom čak i ako ste u njoj više godina. Ovakav ljubavnik može da bude suviše zahtevan ili ima svoja ushićenja i padove koji mogu da izluđuje partnera.

Nemojte suviše da opterećujete svog partnera, čak i preterana pažnja može da bude opterećujuća, bitno je da u razgovoru sa svojim partnerom pokušate da shvatite zbog čega ste toliko nesigurni i pronađete način da vašoj vezi date dugoročnu perspektivu.

POŽRTVOVAN tip – vrlo lako možete da se nađete u situaciji u kojoj mislite da više dajete nego što vam je uzvraćeno.Stalno požrtvovano zadovoljavate sve potrebe vašeg partnera čime zaboravljate na sopstvene potrebe.

Važno je da imate sopstveni život izvan svoje veze ili braka, razvite svoja sopstvena interesovanja, prijateljstva i odvojite vreme da radite ono što volite bez prisustva vašeg partnera.

POVRŠAN tip – volite udvaranje, dosađujete se u dugoj vezi, stalno su vam potrebna nova iskustva.

Izbegavajte situacije koje bi vas mogle odvesti u ljubavnu aferu, odolite iskušenju, pokušajte da sa vašim partnerom radite nove stvari, što bi moglo da vam pomogne da ga vidite u novom svetlu.

DRUGARčINA – jednog trenutka možete postati svesni da provodite suviše vremena sa nekim a odmah zatim da ste se baš u njega zaljubili, što u perspektivi može da preraste u veoma čvrstu ljubanu vezu.

Ne treba da dozvolite da drugarska veza bude suviše platonska, potrebni su van i trenutci romanse – npr. planiranje romantične večere za dvoje, ili uputiti povremeno strastveni poljubac koji će njega a isto tako i vas potsetiti da je on – ona seksi i privlačna.