Da li suplementi vitamina mogu da potstaknu energiju?

Verovatno ste čuli ili videli reklame tipa Vitamini za više energije!, osim marketinškog slogana koji će vas možda ubediti da se borite protiv osećaja umora i iscrpljenosti nekim čudotvornim koktelom vitamina ova tvrdnja nije istinita jer se energija nadohnadjuje kalorijama iz hrane .

Vitamini su neophodni za normalno odvijanje biohemijskih procesa u organizmu koji omogućuju život. Za razliku od ugljenih-hidrata, proteina i masnoća vitamini nisu izvor energije, tokom razlaganja ne oslobađaju ni jednu kaloriju.

Istina je da se neki od B vitamina pretvaraju u supstance zvane koenzimi a oni aktiviraju enzime koji su neophodni za oslobađanje energije tokom razlaganja ugljenih hidrata, proteina i masnoća.

Iako tek pomažu funkcionisanje enzima koji oslobađaju energiju od ugljenih hidrata, masnoća i proteina ne znači da vitamini nisu izuzetno važni, neki su neophodni za normalno odvijanje hemijskih reakcija kojima se oslobađa energija neophodna za normalno funkcionisanje.

Ukoliko ste zdravi, imate pretežno ujednačenu i raznovrsnu ishranu, nisu vam potrebni nikakvi suplementi vitamina B niti drugih vitamina da bi ste se osećali snažnije i energičnije.

Suplementi vitamina mogu da budu potrebni ljudima koji se nepravilno hrane ili slabo jedu kao posledica bolesti, usamljenosti, siromaštva ili alkoholizma.

Nedostatak nekih vitamina može nastati tek ukoliko je organizam u dužem vremenskom periodu lišen unosa tog vitamina. Avitaminoza je ozbiljno stanje koje u krajnjoj liniji može dovesti i do smtti ali je praćeno obično simptomima letargije, slabosti i nedostatka energije.

Ako ste zdravi ali osećate nedostatak energije nemojte očekivati da će taj problem rešiti vitamini, razmislite i proverite da vaš nedostatak energije možda potiče zbog nekog zdravstvenog ili psihičkog problema i ako to stanje duže potraje obratite se lekaru.