Koliko često treba da bude pražnjenje bešike

Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

Uz to, promene temperature, hladnija jutra i večeri, kao i neadekvatna odeća pogoduju razvoju urinarnih infekcija, naročito kod onih koji su skloni ovakvim tegobama. Procenjuje se da dve trećine žena barem jednom u životu ima urinarnu infekciju, a češća je kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, starijih osoba i dijabetičara. Urinarne infekcije mogu da se jave i u slučaju oslabljenog imuniteta, stresa, napora ili neke druge infekcije, što sve zajedno dovodi do smanjenja otpornosti sluzokože urinarnog trakta, pišu Novosti 22. septembra 2014. godine.

Simptomi urinarne infekcije mogu da budu blagi, ali mogu i da izostanu. Upala obično počne iznenadnim bolom i osećajem težine u mokraćnoj bešici. Sa bolom i pritiskom u donjem delu trbuha javlja se i potreba za učestalim mokrenjem, što je odbrambena reakcija organizma koji na taj način želi da se oslobodi bakterija. Prisutan je i osećaj pečenja pri mokrenju. Urin je specifičnog, neprijatnog mirisa, beličast, mutan, čak i sa crvenkastim primesama ukoliko ima krvi. Sve ovo može da prati blago povišena temperatura, a nije neuobičajena ni pojava drhtavice i iscrpljenosti.

Simptomi

Žene obično osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci imaju osećaj punoće u predelu analnog otvora. Groznica se obično ne javlja kod infekcije bešike ili mokraćovoda, češće je pratilac infekcije bubrega, kada se javljaju i druge ozbiljne komplikacije – bol u leđima ili boku i neposredno ispod rebara, a javlja se i osećaj gađenja i povraćanja.

Higijena

Jedna od najvažnijih mera zaštite od urinarnih infekcija je pravilna higijena, a poželjno je i češće pražnjenje bešike, najbolje u intervalima od tri sata. Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije.

Tečnost

Osobe koje su podložne infekcijama treba da piju dosta tečnosti, najmanje oko osam čaša vode dnevno. Povećano uzimanje tečnosti podstiče mokrenje kojim se iz mehura izbacuju bakterije. Mogu da se uzimaju i nezaslađeni sokovi od borovnice i brusnice.

Vitamin C

Treba povećati unos vitamina C, jer usporava rast bakterija u bešici. Najbolje je izbegavati alkohol, kafu, šećer, čokoladu. Mlečni proizvodi, predstavljaju idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija.

Sintetika

Ostaci praška za veš ili omekšivača na odeći mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritaciju inače osetljive, intimne regije, zbog čega ona postaje podložnija infekcijama. Treba voditi računa da se ne nosi sintetički donji veš jer sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što pogoduje razvoju bakterija. Treba nositi pamučni donji veš i komotniju odeću.

Čaj

Za urinarnu infekciju treba piti dva litra čaja od breze, kukuruzne svile, uve, bosiljka, peršuna ili drugih biljaka, jer podstiču češće mokrenje, a samim tim i izlučivanje bakterija iz organizma. Brusnica je vrlo efikasna u lečenju urinarnih infekcija naročito onih koje izaziva ešerihija koli, jer sprečava lepljenje bakterija za zid mokraćne bešike i tako podstiče njihovo izlučivanje. Zbog visoke koncentracije kalijuma, kopriva je odličan diuretik za čišćenje mokraćnih puteva i ostalih organa urinarnog trakta. Čaj se priprema od mladih listova koprive koji se kuvaju 15 minuta u vodi. Čaj se zatim procedi, po želji zasladi, i pije čitav dan. Tako konzumiran olakšava mokrenje i jača imunitet.