Koliko su važni naši snovi i šta nam oni poručuju

Foto: Profimedia

Snovi su oduvek privlačili pažnju, bilo zato što svojim čudnim sadržajem zbunjuju snevače ili izazivaju košmare bilo zato što ponekad nepogrešivo najavljuju predstojeće događaje. 

O značaju snova i njihovog tumačenja razgovarli smo s dr Mirjanom Đurđević, analitičarem snova, koja je završila obuku kod dr. sci. psihologije Ivana Nastovića, psihoterapeuta, specijaliste za kliničku i dubinsku psihologiju i analizu snova.

– Kada je Frojd u psihologiju uveo pojmove svesnog i nesvesnog dela ličnosti, uporedio je psihu s ledenim bregom, gde deseti deo čini njegov vidljivi vrh – svesni sadržaji, a preostalih devet delova skriveno je pod vodom – nesvesni sadržaji. To znači da veliki procenat naše psihe nije pristupačan svesti i ne znamo šta sve sadrži. Stoga je za nas od velikog značaja poznavanje nesvesnog, koje ima sveobuhvatniji pogled na život, vidi širu sliku, bolje i jasnije od svesti. Tumačenje snova je upravo način da se dođe do tih nesvesnih poruka i da se one iskoriste za potpuniji uvid u sopstveni život, za bolje sagledavanje problema i traženje rešenja – objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ponavljajući snovi nisu ništa drugo nego poruka koja ide iz nesvesnog dela psihe i koju svesni deo nikako ne prihvata. Pošto u stvarnom životu u nečemu grešite, vaše nesvesno pokušava da vam istim ili sličnim snovima ukaže na tu grešku. Dokle god vi to ne prihvatite i ne promenite u životu, nesvesno će pokušavati da vas prodrma i na taj način natera da nešto mennjate. Praksa pokazuje i da snovi mogu biti proročanski i tada su u najvećem broju slučajeva kratki i jasni i javljaju se kao neka vrsta upozorenja. Uglavnom se sanja neka opasnost, što se u praksi potvrdilo kao tačno jer su mnogima spasli život.

Veliki broj snova odnosi se na školu i polaganje ispita. Neki snovi nam daju uvid u to šta bi moglo da se desi, na primer, student koji treba da polaže težak ispit sanja da ga je položio s najvišom ocenom. San mu u stvari govori kako je sposoban i ima potencijal pa će mu na ispitu mnoge okolnosti biti naklonjene. 

Ako sanjate da niste završili školu, to znači da postoje određene stvari koje iz tog perioda u svojoj psihi još niste doradili. Ako ste sanjali da polažete maturu ali još niste položili istoriju, a poznato je da je istorija učiteljica života, znači da neke osnovne životne lekcije još niste savladali. Ono što niste uradili onda kada je trebalo, u situciji u kojoj se trenutno nalazite izlazi na videlo.

– Kada neko počne uporno da sanja sadržaje iz kolektivnog  nesvesnog, koji su puni arhetipova datih kroz simbole, to je već znak za uzbunu. Naime, pošto snevačeva psiha ne može da izađe nakraj sa aktuelnim problemom samo na osnovu podataka iz sopstvenog nesvesnog, ona zove u pomoć kolektivno nesvesno, što znači da kod njega popuštaju ego granice. To pokazuje da bi mogli da se jave određeni psihički problemi, pa treba obratiti posebnu pažnju a analizu raditi oprezno – kaže dr Mirjana Đurđević. 

Tekst: Žaklina Milenković