3 recepta za lepe i negovane zanoktice i nokte

Foto: Profimedia

Da biste se rešili zanoktica, morate biti strpljivi i disciplinovani. Najpre, mažite vaše ruke kremom nakon svakog pranja, kupanja i tuširanja. Poenta je da ne dozvolite da vam se ruke isuše, jer je to prvi preduslov za stvaranje zanoktica. Preporučujemo da to budu specijalizovane kreme ili ulja za nokte ili, pak, bebi krema. Ukoliko se, i pored sve opreznosti, pojave zanoktice, bitno je da ih pažljivo potisnete ili uklonite.

Krema za omekšavanje zanoktica

Potrebna vam je jedna kašičica gline, kašičica maslinovog ulja i tri kapi eteričnog ulja lavande. Mešajte sastojke kašikom dok ne dobijete kremastu masu. Kremu čuvajte u sterilnoj teglici, a koristite je jednom dnevno.

Krema za dugotrajno uklanjanje zanoktica

U lonac sa vrelom vodom uronite posudu u koju ste prethodno stavili kakao i shea buter. Mešajte dok se masa ne rastopi, sačekajte da se ohladi, a potom dodajte deset kapi eteričnog ulja limuna, jednu kašičicu biljnog glicerina i pola kašičice ulja vitamina E. Kremu čuvajte u frižideru i koristite svakodnevno. Nakon što je namažete, na ruke stavite pamučne rukavice.

Melem od crnog sleza

Da biste na prirodan način lečili zanoktice u hladnu vodu preko noći namočite 50 g crnog sleza, pa ga sutradan pre spavanja procedite, zagrejte i koristite kao kupku za ruke i stopala. Koren nokta možete mazati i kremom ili uljem od nevena.

Oštećene i nokte koji se listaju mažite sokom od crvenog luka ili ljutića, što češće u toku dana tako ćete nokte održati zdravima i sprečiti pojavu zanoktica.

Izvor: Femina.com