Korovi su opasniji nego što mislite: Mogu širiti zarazu, obavezno ih uništite prije zime

Autor: B. D.

U našim krajevima nakon žetve ili berbe korovi se više ne uklanjaju i dopušteno im je širenje po imanju. Ovo može biti opasno za širenje raznih biljnih bolesti koje potiču od korova, piše Agroportal.

I korovi koji rastu izvan poljoprivrednih površina, po zapuštenim imanjima i uz seoske puteve mogu biti izvor biljnih bolesti koje prelaze na kultivirane biljke. To je posebno slučaj kod biljnih viroza koje kukci prenose s korova na kultivirane biljke.

Korov može biti domaći i za bolesti uzrokovane gljivicama i bakterijama. Ovi izvori zaraze na korovu mogu preživjeti zimu te ih kukci dolaskom toplijeg vremena mogu prenijeti na kultivirane biljke. Ovo ukazuje na to koliko je uklanjanje korova zapravo važno i izvan sezone rasta kultiviranih biljaka.

Foto: Pixababy

Gljivice mogu prijeći s trava na žitarice

Budući da virusi prelaze prvo na srodne vrste, najopasniji su korovi srodni kultiviranim biljkama. Najčešće su to korovi iz porodica pomoćnica (Solanaceae), kupusnjača (Brassicaceae), glavočika (Asteraceae) i štitarki (Apiaceae). U porodicu Solanaceae pripada krumpir i rajčica, kao i na primjer korov kužnjak. To znači da virusi s kužnjaka mogu vrlo lako prijeći na rajčicu i krumpir.

Monstruozni krpelji pojavili se na popularnim mjestima: Uzrokuju ozbiljne infekciju

Najbolji primjer su neke hrđe (Uredinales), kao što je hrđa na grašku (Uromyces pisi), koja dio životnog ciklusa boravi na korovima kao što je mlječika (Euphorbia cyparissias). Poznat je slučaj s hrđom na krušci koja dio života boravi na borovici ili smriki s kojih u proljeće prelazi na krušku.

Neke korovne trave domaćini su različitih gljivičnih bolesti koje napadaju žitarice, koje pripadaju istoj porodici trava (Poaceae) kao i ti korovi. To je najčešći slučaj s nekim hrđama i pepelnicama.

Autor:B. D.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More