Manje testosterona, kraći životni vek muškarca

Ono što muškarca čini muževnim je – testosteron, glavni muški polni hormon. Testosteron utiče na spoljašnji izgled, polni potencijal i na sastav feromona. Muškarci sa više testosterona su u proseku mišićaviji, bolje građeni u boljoj formi, samouvjereniji, borbeniji i polno moćniji. On već i biološki deluje tako da pruža dobro raspoloženje, potstiče optimizam, hrabrost i libido.

U proseku muškarci maju 260 – 1000 nanograma testosterona na decilitar krvne plazme.Simptomi nedostatka testosterona zavise od uzrasta u kom se pojavi, nedostatak u pubertetu karakteriše uvećanje grudi – ginekomastija, nedostatak dlačica na telu, nerazvijenost polnih organa i mišića, kod zrelih muškaraca uzrokuje nestanak libida, erektilnu disfunkciju, slabost u mišićima, osteoporozu, gubitak dlačica sa tela, depresiju.

Novijom studijom je dokazano i da muškarci sa smanjenim nivoom testosterona su skloniji preranoj smrti nego oni sa normalnim nivoom testosterona u krvi. Studijom je obuhvaćeno 850 medicinskih istorija muškaraca, preko 40-te godine života.

Kategorizovani su u 3 grupe: muškarce sa niskim , normalnim i nepouzdanim nivoom testosterona, kod polovine je bio normalan nivo testosterona, 19% je imalo nizak nivo i 28% promenjiv nivo ovog hormona.

Pored drugih faktora, pronađeno je da nizak nivo testosterona smanjuje životni vek muškaraca. U odnosu na muškarce koji su imali normalan nivo testosterona, oni sa promenjivim su u 38% slučajeva kraće živeli, dok oni sa niskim nivoom su u 68% slučajeva imali kraći životni vek.

Glavni faktor koji prouzrokuje smanjnje nivoa testosterona u organizmu muškaraca je prouzrokovan različitim bolestima. Tokom bolesti snižava se nivo testosterona, tokom ozdravljenja i po ozdravljenju, nivo testosterona postaje normalan, ali ako je bolest hroničnog karaktera nivo ovog hormona ostaje nizak.

Ova studija nije obuhvatila istraživanje da li bi nadohnađivanje testosterona sintetičkim uticalo na produženje životnog veka.

Uzimanje testosterona kroz inekcije, flastere ili gel ne obezbeđuje organizam precizno i uravnoteženo kao što je slučaj kod prirodne proizvodnje ovog hormona kod osoba koje ga imaju u granicama normale. Osim te neuravnoteženosti, koja izaziva nagle poraste i padove u agresivnosti, samopouzdanju i polnoj želji, postoji mogućnost ubrzanja rasta tumora prostate, ako je on već nastao.