Nevolje sa očima tokom leta

Zaštitite oči naočarima za sunce – UV zraci nose mnogo više energije nego vidljivo svetlo i na taj način mnogo veći rizik od oštećenja oka usled apsorbovanog UV zračenja nego usled apsorpcije drugih vrsta svetlosti. Na zemlju dospevaju UV-A i UV-B zraci koji mogu da prouzrokuju ili ubrzaju nekolicinu bolesti oka. Oštećenja oka izazvana ovim zracima nastaju tokom dugog vremenskog perioda i obično su trajna.

Plavi zraci su vidljiv deo svetlosnog spektra npr. svetlo koje se reflektuje sa površine vode sadrži plave zrake svetlosnog spektra. Oči ne mogu jasno da se fokusiraju ukoliko su izloženi plavim zracima. Naučnici smatraju da usled višegodišnjeg izlaganja ovom delu svetlosnog spektra kod ljudi se razvija oštećenje retine i kod nekih slepilo posle 60-te godine života.

Treba izabrati naočare sa dovoljno tamnim staklima koje će prijati očima ali opet dovoljno svetlim da ne smanje vidljivost. Naočare za sunčanje koje štite od plavog dela sunčevog spektra treba da budu umereno tamne obojene sivo, braonkasto ili zeleno.

Ukoliko kupujete naočare za sunčanje sa plastičnim staklima izaberite one koje su otporne na ogrebotine i obavezno pročitajte specifikaciju proizvođača koji bi trebao da naglasi kolika je zaštita od UV zračenja. Standardi po kojima bi trebalo da budu proizvedene naočare za sunčanje su:
Kozmetičke naočare za sunčanje – štite od ne preterano jakog sunčevog zračenja – blokiraju 0 do 60% vidljivog svetla, 87.5% UV-A zraka i 95% UV-B zraka.

Naočare za sunčanje za opštu primenu – štite od 60 do 92% vidljive svetlosti i UV-A zraka i 95 do 99% of UV-B zraka.

Naočare za sunčanje specijalne namene – štite od 97% vidljive svetlosti, 98.5% UV-A zraka i 99% UV-B zraka, pogodne su ako ste veći deo dana izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti ali se ne preporučuju za vožnju.

Leti se često događa da zbog malo vetra, prejakog sunca, peska na plaži ili nekog truna koje upadne u oko se javi crvenilo oka propraćeno neugodnom upalom i problemima sa vidom.

Crvenilo očiju može nastati usled mnogih činioca, često vezanih za uslove spoljašnje sredine.

Strano telo– leti je oko izloženije mikrotraumama uzrokovanim stranim telima. Pesak ili prašina nošeni vetrom mogu da prouzrokuju mala oštećenja na konjuktivi ili rožnjači usled kojih se javlja crvenilo oka propraćeno suzenjem, peckanjem ili umerenim bolom. Ovo je manji problem koji se najčešće može rešiti ispiranjem oka tekućom vodom i ukapavanjem kapljica za oči (koje se kupuju u apoteci bez lekarskog recepta), koje ublažavaju nadraženost i olakšavaju izbacivanje stranog tela. Nikako nemojte da trljate oko jer možete pogoršati ozledu oka. Ako bol potraje treba se obratiti očnom lekaru.

Virusni ili bakterijski konjuktivitis – predstavlja upalu konjuktive, usled koje se javlja crvenilo, preteranu osetljivost na svetlo i žućkasti sekret. češće je virusnog nego bakterijskog porekla. Virusni konjuktivitis izaziva virus koji se prenosi direktnim kontaktom npr. adenovirusi ili rinovirusi koji izazivaju prehladu kao i virusi herpesa. Virus zahvata celi organizam ali se nekad primarno ispoljava zapaljenjem konjuktive oka. Bakterijski konjuktivitis izazivaju bakterije kao npr. Haemophilus, streptokoki, stafilokoki, koje dospevaju u oči najčešće preko prljavih ruku.

Ako je crvenilo propraćeno jakim bolom, možda je infekcija zahvatila i rožnjaču a ne samo konjuktivu. Treba otići na pregled kod očnog lekara a leči se ukapavnjem kapljica ili masti koje sadrže antibiotike ili kortikostereoide a lečenje traje između 7 dana i 3 nedelje.

Suve oči – suvoća oka se javlja usled vetra, planinskog vazduha ili nasledne sklonosti a često izaziva crvenilo i upalu konjuktive. Kada se smanji količina suza očne jabučice se teže kreću pa se oko nadražuje. Na suvoću oko može reagovati i preteranim suzenjem.

Ne postoji lek koji konačno reševa ovaj problem. Ukoliko su uzroci ovg problema uslovi okoline oni se mogu rešiti korišćenjem veštačkih suza koje se mogu bez recepta kupiti u apoteci. Problem se na isti način rešava ako je uzrok propadanje suzne žlezde – Sjoergenova bolest – samo tada kapi za oči ili gelove treba redovno koristiti.

Keratokonjuktivitis je ozbiljno zapaljenje koje zahvata i konjuktivu i rožnjaču a prati ga jači bol i obilno suzenje. Mogu ga izazvati hemijski ili fizički činioci kao npr. ultraljubičasti zraci ili kaustične hemikalije, kao i virusi i bakterije. Ukoliko je konjuktivitis praćen jakim bolom treba obavezno otići kod očnog lekara jer ga treba ozbiljno lečiti zbog mogućeg trajnog oštećenja rožnjače. Prepisuju se antivirusni lekovi – masti sa aciklovirom i antibiotske kapi kako bi se sprečilo da se nakalemi bakterijsko zapaljenje. Lekovima se vrlo brzo olakšavaju tegobe za 2 do 3 dana ali do potpunog ozdravljenja dolazi između 7 dana i 3 nedelje.

Alergijski konjuktivitis obično se javlja tokom proleća i leta usled kontakta sa polenom biljaka na koje je organizam preosetljiv. I u ovom slučaju treba se obratiti očnom lekaru koji prepisuje antihistaminike koji se mogu uzimati kao tablete pa deluju na ceo organizam ili i kapi za oči za lokalni primenu.