Mayo piramida ishrane: Hit dijeta osmišljena pre 6 godina, za telo bez sala!Mayo dijeta nastala je na istoimenoj čuvenoj njujorškoj klinici, još 2010. godine.

Njen cilj je da se pronađe pravi balans između namirnica, njihova najbolja kombinacija, a da svako od nas pravi jelovnik prema svojim potrebama i navikama.

Svi znamo kako propadaju naše dijete. Počnemo da brojimo kalorije, smanjimo drastično veličinu obroka i broj porcija, a onda bukvalno gladujemo. Tako gladni i željni svega jednostavno popustimo, neko pre neko kasnije i prekinemo dijetu. Osećaj krivice i nesposobnosti tera nas da jedemo i više nego što bismo jeli pre dijete i mi se još i više ugojimo.

mayo dijeta

Mnogi lekari i nutricionisti utvrdili su da je zapravo najbolja dijeta ona u kojoj ne menjamo mnogo od naše rutine, već je prilagođavamo već postojećoj i pratimo napredak i eventualne probleme. U tom smislu mnogi nutricionisti se trude da ne prave dijetu, već program koji bi svakome od nas dao samo osnovne smernice šta i kako jesti, a po kome bi se mi kasnije prilagođavali i sami birali jelovnik.

Jedan od takvih programa je upravo Mayo dijeta, nastala na istoimenoj čuvenoj njujorškoj klinici, kao rezultat opsežnog istraživanja i testiranja na pojedincima i dobrovoljcima. Smatra se da je nastala 2010. godine i iako od tada nije prošlo mnogo vremena, njihovi lekari tvrde da daje izvanredne rezultate. I mada na internetu i u časopisima stoje brojni jelovnici koji pripadaju ovoj dijeti, lekari iz Mayo klinike ih nisu napravili. Njihov cilj i jeste bio da se pronađe pravi balans između namirnica, njihova najbolja kombinacija, a da svako od nas pravi jelovnik prema svojim potrebama i navikama.

Kako bi najlakše objasnili raspored hrane i namirnica u našem jelovniku, lekari su napravili svojevrsnu piramidu, na čijem dnu se nalazi voće i povrće, kao namirnice koje se mogu jesti neograničeno, zatim nešto manje se mogu jesti ugljeni hidrati (4-8 porcija), još manje proteina (3-7 porcija), masti (3-5 porcija) i najmanje slatkiša, oko 100 kalorija dnevno. Kao što se iz piramide vidi, nema zabranjenih namirnica, ništa se ne izbacuje niti striktno zabranjuje. Jedino što treba paziti je da se ove namirnice kombinuju u preporučenim dozama i tako svakog dana.

Mayo dijeta ne preporučuje nikakvo brojanje kalorija, niti izbacivanje pojedine vrste namirnica. Uz ovu piramidu treba dodati i svakodnevnu fizičku aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno. Ta aktivnost je obavezna, ali može biti bilo kakva – trčanje, vožnja bicikla ili jednostavna šetnja. Ukoliko je osobi teško da vežba tih 30 minuta, može početi sa kraćim aktivnostima u trajanju od samo 10-ak minuta koje bi se produžavale do tih 30, ali svakako bez njih dijeta nije potpuna.

Sama dijeta sastoji se iz dve faze. Prva faza je brzo gubljenje kilograma, gde se u dve nedelje izgubi do 5 kilograma navikavanjem na dijetu i prihvatanjem novog programa. Ovo brzo gubljenje kilograma trebalo bi i dodatno da motiviše pojedinca jer ubrzano gubljenje kilograma deluje podsticajno. Nakon toga sledi faza prihvatanja dijete, gde se pojedinac uči kako da kombinuje namirnice, šta od hrane da uzima i kako da kombinuje. U ovoj fazi se gubi do 1 kilogram nedeljno sve dok je potrebno gubiti kilograme, mada se način života koji dijeta propisuje može pratiti praktično zauvek.

Pored gubljenja kilograma, primećeno je da se uz ovu dijetu potpuno menja stanje organizma i popravlja zdravlje. Primećeno je naime da se naglo smanjuje nivo holesterola u krvi, krvni pritisak i problemi sa varenjem, dok dugoročno osobe objašnjavaju da bolje spavaju, imaju manje problema sa kretanjem, bolovima u zglobovima i u svakodnevnom životu. Mnogima se dopadne fizička aktivnost koju su odabrali, pa nastavljaju i dalje da se bave njome, dok pojedini potpuno menjaju sve ružne navike u ishrani i svakodnevici.

Iako se dijeta ne oslanja na brojanje kalorija, broj kalorija uz praćenje piramide ne prelazi 1200, dok se kombinacijom hranljivih namirnica postiže i bolje zdravlje i fizički efekat. Lekari kažu da ova dijeta popravlja i mentalno stanje i životni stil, koji je mnogo zdraviji i bez mnogo odricanja. Na kraju, ako se razumeju principi po kojima je dijeta nastala, ona ne propada ni nakon pojedenog parčeta torte.

izvor: stil kurir