Meso s roštilja može biti vrlo opasno: Niste niti svjesni što sve unosite u organizam

Autor: H.B.

Roštiljanje je popularna društvena aktivnost koja okuplja ljude širom svijeta. Miris dima, šum pucketajućih plamenova i neodoljiv okus mesa često nas mame oko roštilja. Međutim, brojna znanstvena istraživanja otkrivaju niz potencijalnih rizika i nezdravih aspekata povezanih s roštiljanjem i konzumacijom pečenog mesa.

Tijekom procesa pečenja mesa na roštilju, visoke temperature uzrokuju stvaranje kemikalija poznatih kao heterociklički aromatski ugljikovodici (HAU). Znanstveno je potvrđeno da HAU mogu povećati rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate i dojke. Osim toga, ove kemikalije se mogu akumulirati u hrani i tijelu tijekom vremena, što dodatno povećava dugoročne zdravstvene rizike.

Drugi važan aspekt roštiljanja je stvaranje heterocikličkih amina (HAA) kada se proteinska hrana, kao što je meso, izlaže visokim temperaturama. Studije sugeriraju da HAA mogu biti kancerogeni i povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, posebno raka debelog crijeva i želuca. Pretjerana konzumacija roštiljanog mesa može povećati izloženost ovim potencijalno štetnim tvarima.

Foto: Unsplash

Opasni spojevi

Pečenje mesa na visokim temperaturama također dovodi do stvaranja spojeva poznatih kao Advanced glycation end-products (AGEs). Istraživanja sugeriraju da AGEs mogu negativno utjecati na zdravlje, povećavajući rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i oštećenja bubrega. Visoka koncentracija AGEs u roštiljanom mesu može doprinijeti ovim zdravstvenim problemima.

Važno je napomenuti da roštilj često uključuje meso koje je bogato masnoćama i kalorijama, poput kobasica, rebara i slanine. Ova vrsta hrane može povećati rizik od pretilosti, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema. Stoga se preporučuje umjerena konzumacija ovih namirnica, uz kombinaciju s većim unosom povrća i drugih zdravih namirnica kako bi se smanjio potencijalno štetan utjecaj roštilja na zdravlje.

Iako je roštiljanje ugodna aktivnost, važno je biti svjestan potencijalnih rizika koje ono nosi. Razmatranje stvaranja HAU, HAA, AGEs i unos masnih namirnica pomoći će vam donijeti informirane odluke o svojoj prehrani. Preporučuje se konzultacija s nutricionistom ili liječnikom kako biste dobili personalizirane smjernice o prehrani i očuvanju zdravlja.

Možemo li njuhom otkriti zarazne bolesti u hrani? Evo što kaže stručnjak, mogli biste se iznenaditi

Autor:H.B.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More