Mikrodermoabrazija lica šmirgla vaš ten do savršenstva!

Da li imate problema sa ožiljcima od akni, strijama, mladežima ili pak sa borama? Mikrodermoabrazija bi mogla biti pravo rešenje za vas.

Koliko puta ste se zapitali kako da se rešite problema sa kožom? Bilo da se radi o ožiljcima od rana, akni i bubuljica ili boginja, ovakve nepravilnosti na koži mogu biti naporne za uklanjanje, a od njih pate žene širom sveta. Najčešći problemi sa kožom javljaju se na koži lica, a uključuju i sitne bore oko usta i očiju, pored ostalih.

Čak i onda kada bi vam obećali neki tretman koji radi, to bi iziskivalo mnogo truda i novca, a često i podvrgavanje agresivnim hemijskim tretmanima koji mogu i trajno oštetiti vašu kožu. Iako je često neophodno da se podvrgnete ozbiljnijim hemijskim tretmanima u slučaju da imate ozbiljnije problem sa kožom, onda kada su vaši problem manji, poželjno je opredeliti se za neki blaži tretman.

Sada dermatolozi i kozmetičari nude relativno novi tretman pod imenom mikrodermoabrazija koji bi mogao biti sjajno rešenje i za vašu kožu i za vaš džep. Osim što je blaži, nema ozbiljnije kontra-efekte i ne zahteva dug period oporavka.

*** Pre nego što krenemo sa upoznavanjem ove metode, upoznali bismo vas i sa načinom koji je isprobala Jana. Ona se rešila bubuljica i masne kože lica i oporavila svoju kožu potpuno prirodnom metodom. O čemu se radi, možete saznati ako pročitate njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

A sada da predstavimo i mikrodermoabaraziju pa odlučite koji je metod bolji za vas.

Šta je zapravo mikrodermoabrazija lica?

Za početak, valja napraviti razliku između dermoabrazije i mikrodermoabrazije.

I jedan i drugi tretman bave se uklanjanjem mrtvih slojeva kože i imaju za cilj da isprave nepravilnosti prisutne na gornjem sloju epiderma.

Dermoabrazija je, u suštini, tretman koji se fokusira na uklanjanje ožiljaka od akni, boginja ili čak nekih nezgoda i bolesti. U praksi, ono što se dešava tokom dermoabrazije je da vam jednim posebnim aparatom takoreći skidaju površinski sloj kože na kom se sve ove nepravilnosti nalaze i tako omogućuju novom, zdravijem sloju kože da se razvije bez smetnji.

No, iako agresivnija, dermoabrazija će imati malo uspeha sa ozbiljnijim problemima kao što su neke kožne bolesti, mladeži ili bilo kakve promene pigmenta. Takođe, iako može ukloniti neke ožiljke od rana, to važi samo za lakše oblike, te svaki jači ožiljak (naročito onaj od opekotina) ne može biti otklonjen dermoabrazijom. I pored toga, dermatolozi tvrde da ovaj proces može makar ublažiti navedene promene na koži.

Bitno je napomenuti i to da ukoliko imate prirodno tamniji ten, dermoabrazija možda ipak nije pravi izbor za vas, jer može izazvati promene u pigmentaciji, odnosno diskoloraciju, pa tako možete završiti sa još jednom dodatnom nepravilnošću koju niste imali pre tretmana.

Ali ako je vaš ten svetao, dermoabrazija je bezbedna za vašu kožu i sve su šanse da neće izazvati nikakve komplikacije na vašoj koži.

S druge strane, mikrodermoabrazija je daleko manje agresivan rođak dermoabrazije. Ovaj tretman se bazira na  česticama kristala  koji služe za eksfolijaciju. U praksi to znači da se koža tretira, ali da ne ostaje bez čitavog svog površinskog sloja. Ovde se piling kože vrši aparatom koji ima dijamantsku sondu . Zato se zove dijamantska mikrodermoabrazija lica.

Ono čemu vas podvrgavaju je tretman lica posebnim instrumentom koji prodire u vašu kožu aktivirajući ćelije u dubljim slojevima, tako da koža lakše upija serume i ulja koja se nanose nakon tretmana. Tretman ovim mikročesticama, tvrde dermatolozi, aktivira i proizvodnju kolagena, pa tako ima višestruko dejstvo na kožu.

Navedene mikročestice u suštini uklanjaju samo mrtve ćelije i čine kožu glatkom, tako da se sve nepravilnosti na koži ublažavaju. Ovo naročito važi za zapušene ili proširene pore, ali i za sitnije nepravilnosti tena. U ranijim stadijumima, može čak i ublažiti sitne bore, iako ih neće potpuno otkloniti.

Koža posle tretmana je podmlađena i izglačana, ali bi vam za puniji efekat bilo potrebno više tretmana.

Prednosti mikrodermoabrazije

Prednost mikrodermoabrazije lica je u tome što je pogodan za sve tipove kože i oporavak je gotovo momentalan – ukoliko i postoji nekakva reakcija na tretman, praksa kaže da ona nestaje za najviše 24 časa. Pritom vam, za razliku od dermoabrazije, nisu potrebni anestetici kako biste izdržali tretman, niti bilo kakvi medikamenti i kreme na bazi istih kako biste tretirali kožu u oporavku.

mikrodermoabrazija lica

Još jedna od prednosti leži u tome što podstiče nove ćelije na rast, pa tako doprinosi regeneraciji kože. Ono na šta se tretman fokusira je podsticanje proizvodnje gorepomenutog kolagena, ali i elastina koji su zaduženi za to da lice deluje glatko i zategnuto, a pritom i mlađe.

Takođe, mikrodermoabrazija traje kraće od dermoabrazije – za tretman vam je potrebno oko 30 minuta, a isto važi i za dužinu perioda tokom kojeg treba ponavljati tretmane.

Mikrodermoabrazija lica i iskustva žena koje su joj se podvrgle

Najbitnija odlika ovog tretmana je u tome što nije bolan. Žene koje su se podvrgle  redom su potvrdile da im je koža nakon tretmana bila osetljivija, ali da nikakav bol nisu osetile ni tokom ni nakon tretmana.

S obzirom na to da se ipak mrtve ćelije uklanjaju s površine kože, normalno je da će lice biti iritirano neko vreme. Osim osetljivosti, može se pojaviti i crvenilo, ali i jedno i drugo nestaju za 24 sata, tvrde dermatolozi.

Poređenja radi, oporavak od dermoabrazije daleko je teži. Osim lekova i krema koje dobijate kako biste ih mazali kod kuće, morate voditi naročitu brigu o licu i čemu ga izlažete. Na primer, strogo je zabranjeno nositi bilo kakvu šminku dok se lice potpuno ne oporavi, a o izlasku na sunce ni ne pomišljajte. Takođe, svaki izlazak iz kuće je potencijalni rizik (naročito prve dve nedelje) jer se lice može lako inficirati.

Oporavak od dermoabrazije obično traje oko osam nedelja.

Prvih deset dana mogu se javiti bolovi i upale, nakon čega je potrebno još šest nedelja da koža potpuno zaraste i povrati svoju normalnu boju. U nekim slučajevima, crvenilo je navodno trajalo i do godinu dana, što je svakako ekstreman slučaj, ali svedoči o dugoročnim posledicama dermoabrazije.

Nakon mikrodermoabrazije lica, s druge strane, ne javljaju se bolovi, mada pacijenti kažu kako su prvih par sati imali osećaj da im koža gori. Ako vam se čini kao da vam je suva, što je takođe jedna od mogućnosti, dobar savet je da koristite hidratantne kreme. Premda nije zabranjeno, izlaganje suncu bi trebalo izbegavati. Ako baš morate napolje u prvih 24 časa, koristite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Takođe, ono što se ističe kao još jedna prednost jeste i to što oduzima malo vremena, pa mikrodermoabraziju često zovu i tretmanom koji se radi u pauzi za ručak.

Iskustva kažu da vam za tretman nisu potrebne pripreme niti bilo kakva anestezija, pa ga možete probati kad god vam odgovara.

Ukoliko patite od akni, mikrodermoabrazija može biti idealan tretman za vas. Ljudi koji su ovo isprobali na svojoj koži kažu da, iako vas ovaj tretman neće potpuno osloboditi bubuljica (a naročito ne ozbiljnih ožiljaka od akni), on vam može pomoći da ih smanjite.

Naime, kako tretman služi pilingu, mikrodermoabrazija može očistiti vaše pore, te ukloniti sa kože masnoću i prljavštinu, kao i višak nagomilanog sebuma. Ipak, kako se može desiti i da pojedini tipovi akni samo budu dodatno iritirani ovim tretmanom, važno je da se najpre konsultujete sa svojim dermatologom.

Mikrodermoabrazija kod kuće

Da stvar bude još bolja, ovaj tretman možete obaviti i sami, kod kuće. Iako je uvek preporučljivo da ovakve stvari prepustite profesionalcima, postoji mogućnost da tretman uradite i sami i to bez mnogo muke. Danas na tržištu postoji mnoštvo aparata za mikrodermoabraziju za kućnu upotrebu koje možete nabaviti po relativno pristupačnoj ceni.

Razlika između ovakvog kućnog tretmana i onog kod dermatologa je uglavnom u tome što dermatolozi i kozmetičari imaju jače aparate sa više snage, pa će i proces samim tim biti i brži i kvalitetniji. Zahvaljujući većoj snazi, oni mogu da prodru dublje u kožu, pa vam neće biti potrebni česti tretmani.

dermoabrazija lica

Isto tako, profesionalci vode računa o održavanju, pa možete biti sigurni da su instrumenti čisti i sterilizovani.

Ukoliko mikrodermoabraziju lica radite sami kod kuće, obavezno povedite računa da aparat bude sterilizovan kako biste izbegli veće komplikacije. Čišćenje alkoholom ili asepsolom je uvek dobra ideja.

Ukoliko, pak, niste u prilici da nabavite jedan ovakav aparat sa dijamantskom glavom, mikrodermoabraziju lica možete uraditi i alternativno – kupovinom aparata koji sadrže kristale aluminijum oksida. Sve što treba da uradite je da nanesete sloj ove kreme na lice i masirate prstima. Osim što će kristali otkloniti mrtve ćelije kože, masaža će pospešiti i cirkulaciju lica, pa će tako koža delovati sjajnije i mlađe.

Ovaj proces ne treba da traje više od 10 minuta i idealan je za vas ako imate akne ili suvu kožu.

Što se tiče toga koliko često treba da radite ovaj tretman kod kuće, odgovor je sličan kao i onom koji radite kod profesionalaca – sve zavisi od vaše kože.

  • Ukoliko vam je koža preosetljiva i imate problem sa iritacijom nakon tretmana, bolje je da vam tretmani budu ređi.
  • Ukoliko, pak, ona reaguje normalno na tretman, sve su šanse da će vam biti neophodni tretmani na dnevnoj ili nedeljnoj bazi, u zavisnosti od problema sa kožom.

Postoji čitav niz prirodnih gelova za lice koji se fokusiraju na borbu protiv akni, kao i seruma koji ublažavaju bore koji vam mogu pomoći. Njihovi aktivni sastojci prodiru u dublje slojeve kože i pružaju vam sve prednosti mikrodermoabrazije, a da ne morate da se podvrgnete mehaničkim metodama.

Kome se preporučuje mikrodermoabrazija lica?

Pre svega, najbitnije je da se pre podvrgavanja,  konsultujete sa svojim dermatologom oko toga kako će izgledati procedura.

Ukoliko imate ozbiljnije probleme sa kožom, ovaj tretman može negativno da utiče na vašu kožu i izazove nagle reakcije.

Kad smo kod ozbiljnijih problema, mikrodermoabrazija lica se ne preporučuje ljudima sa dubokim ožiljcima, herpesom ili ekcemima, hroničnim aknama, poremećajem auto-imunog sistema i dijabetesa, kao i ljudima sa bilo kakvim nedijagnostikovanim promenama na koži.

Isto tako, ukoliko ste se prethodno već podvrgli nekom hemijskom tretmanu, ili nekom invazivnom tretmanu  kao što je mezoterapija lica, trebalo bi da sačekate pre nego što ćete probati mikrodermoabraziju. Osim ovde navedenih, ovu proceduru treba da izbegavaju i trudnice.

Nakon tretmana, izbegavajte izlaganje suncu, ali i depilaciju i potamnjivanje (naročito u solarijumu). Ukoliko primetite bilo kakve promene na koži nakon tretmana, smesta se obratite dermatologu.

Kako je koža prvih 24 sata preosetljiva, trebalo bi da je pazite od mogućih infekcija, pa je najbolje da izbegavate gužve i prašinu.

Iako nije precizno određeno koliko godina treba da imaju pacijenti koji se podvrgavaju mikrodermoabraziji, preporučljivo je da to ne budu deca mlađa od 12 godina, niti ljudi stariji od 65. Mada ne postoji jasno definisana granica, pa tako postoje i odstupanja od ovog pravila, dermatolozi izbegavaju da izvedu ovaj tretman ukoliko pacijent ima preko 70 godina, jer je starija koža sklonija tome da odreaguje na mikrodermoabraziju modricama i promenama u pigmentaciji.

Kako se mikrodermoabrazijom podstiče stvaranje debljih, elastičnijih slojeva, preporučuje se da se tretman ponovi više puta. Na taj način, podstiče se redovna proizvodnja kolagena i elastina čime se postiže zdraviji izgled kože i podmlađivanje izgleda

Ukoliko vaša koža deluje umorno, mikrodermoabrazija  je sjajno rešenje za vas. Ovaj tretman može poboljšati vaš ten tako što će ga ujednačiti, ali i učiniti da vaša koža deluje zdravije, a vaše lice budnije.

Mikrodermoabrazija lica naročito je dobra ukoliko već tretirate jedan problem, pa vam treba još nešto što bi pomoglo proces. Time bi se kontrolisao nastanak mitisera jer dubinska aktivacija kože čini da se sebum raspoređuje ravnomerno, na primer, ukoliko su akne problem zbog kojih ste se odlučili za mikrodermoabraziju lica.

Naposleku, ovo je jedan intenzivan higijenski tretman lica koji uklanja površinski sloj kože,  smanjuje proširene pore, pege i hiperpigmentacije. Kako podstiče rad kolagena, efekat može biti i zatezanje kože lica i smanjenje vidljivosti bora.

Kontraindikacije

Iako se u proseku pokazalo kako oporavak ne traje više od jednog dana, u zavisnosti od tipa i stanj  kože, mikrodermoabrazija lica može izazvati i neke neželjene efekte.

Pored crvenila i iritacije, može doći i do pojave bubuljica, oticanja ili pojave tamnih pegica koje liče na popucale kapilare. Svaka promena na koži mora biti pregledana, pa se tako treba obratiti lekaru.

Štaviše, dobro je podvrgnuti se pregledu dermatologa i pre tretmana kako bi se eventualni problem rešio pre nego da se odradi tretman.

Ipak, ukoliko nemate prethodni ozbiljnijih problema sa kožom lica, ovakvi slučajevi su ekstremno retki i ljudi obično dobro odreaguju na ovaj tretman. Nema potrebe da se bojite, ali valja da budete informisani o tome šta sve može da pođe naopako.

Cena mikrodermoabrazije lica

U slučaju da se ipak odlučite za kozmetički tretman, valja se raspitati o ceni ovog tretmana. Kod nas se obično cena kreće od 2000 dinara pa naviše, mada se mogu naći i skuplje varijante. Kako se tretmani razlikuju od salona do salona (jer neretko uključuju i druge tretmane ), ove cene mogu biti i daleko više.

Sve u svemu, sada ste upoznali jedan abrazivni tretman za lice i na koji način on „struže“ nepravilnosti kože i podstiče njene ćelije na rad. Imajte na umu da povremeni tretmani ne mogu da zamene ono što pruža svakodnevna nega lica. S tim na umu, donesite pravu odluku za svoje lice.

Read More