Mleko nije dovoljno za jake kosti

Vlada U.S je preporučila veći dnevni unos kalcijuma, uglavnom zastupljenih u mleku i mlečnim proizvodima na između 800 i 1.300mg za očuvanje zdravih kostiju i kao prevencija osteoporoze.

Međutim prema izveštaju objavljenom u listu Pediatrija u čikagu povećanje unosa mleka ili drugih mlečnih proizvoda nije najbolji način da se obezbede potrebne količine kalcijuma od minimum 400mg. dnevno.

Deca koja su pila više mleka nisu razvila jače kosti, prema zaključcima iz ovog izveštaja za preporuku su fizičke vežbe i umereno unošenje hrane bogate kalcijumom.

Drugi način da se nadohnadi ista količina kalcijuma koja se nalazi u jednoj šolji kravljeg mleka je čaša svežeg soka od pomorandze ili šolja kuvanog kelja ili veza zeleni, šolja zobenih pahuljica ili dve trćine šolje tofu sira ili jedna šolja brokula.

Razmotreno je 37 studija koje su se bavile istraživanjem uticaja unošenja kalcijuma na jačinu kostiju kod dece starije od 7 godina u Physicians Committee for Responsible Medicine u Vašingtonu kod kojih čak 27 ne podržava povećani unos mleka kako bi se povećao unos kalcijuma.

Trenutno dostupni dokazi ne podržavaju dijetetske preporuke koje se fokusiraju isključivo na povećan unos mleka i mlečnih proizvoda kako bi se obezbedile čvrste kosti kod dece i adolescenata.

Nekoliko studija, koje su se fokusirale na čvrstinu kostiju i stopu preloma je zaključilo da su vežbe važnije za jake kosti od povećanog unosa kalcijuma .

Kao dopunu, Frank Greer, pedijatar sa univerziteta u Vinskonsinu, da je idealan način za postizanje jakih kostiju je da deca vežbaju i raznolikim namirnicama unose 1,300mg kalcijuma dnevno

Najlakši način da se obezbedi ova količina kalcijuma je iz mlečnih proizvoda sa smanjenom količinom masnoća a koja sa druge strane sadrže važne nutritijente kao što je vitamin D, koji nije dostupan iz drugih dijetetskih proizvoda..