Mozdani ili toplotni udar: Velika razlika

Avg. 17 – Simpotomi toplotnog udara — mucnina,vrtoglavica, zamor kao i slicnost sama slicnost u nazivima oboljenja moze nas navesti na pogresni zakljucak da su mozdani i toplotni udar razlicite forme istog oboljenja.

Medjutim ova pretpostavka je potpuno pogresna. Izmedju ove dve bolesti ne postoji srodnost iako oba toplotni i mozdani udar ako se medicinski ne tretiraju mogu da izazovu trajna ostecenja cak sa fatalnim posledicama.

Toplotni udar je trci po ucestalosti u odnosu na razna oboljenja izazvana visokom temperaturom i predstavlja jedno od najozbiljnijih bolesti. Toplotni udar nastaje kada dodje do kolapsa sistema za termoregulaciju tela usled intezivnog izlaganja toploti. Kada je ovaj mehanizam u kolapsu telo ne moze da se rashladjuje usled cega raste telesna temperatura. Heat sSimptomi toplotnog udara su da se osoba ne znoji, ima ubrzani puls poviscrvenu temperaturu, a koza je crvenom i suvom .

Sa ovim simptomima je najcesce udruzena vtoglavica, mucnina i jaka glavobolja. have a Prva pomoc bi se sastojala u tome da se osoba rashladi mokrim peskirima i hitno zatrazi medicinska pomoc. should Mozdani udar moze da se desi u bilo koje vreme. Premda je njegova pojava cesto isprovocirana naglim klimatskim promenama, direktan uzrog nije pregrevanje tele.

Simptomi mozdanog udara mogu na prvi pogled liciti na simptome kod toplotnog udara ali za razliku od njega ukljucuju konfuznost, probleme sa govorom i vidom, utrnulost delova tela. Simptomi nastaju usled ne prokrvljenosti mozga- ishemicni mozdani udar prouzrokovanom ili hemoralgicnom mozdanom udaru nastalom usled pucanja nekog krvnog suda u mozgu.

Postoji misljenje da se trajno ostecenje celija mozga moze ublaziti ako se osoba koja osti prve simptome mozdanog udara hitno obrati za medicinsku pomoc i pristupi kompletnom medicinskom tretmanu.