Pijte jogurt da bi ste bili zdraviji

Novija istrazivanja ukazuje da se tokom dijete ne bi trebalo odricati mlecnih proizvoda. I ne samo to, izgleda da oni mogu pomoci pri mrsavljenju.

O gojaznosti se u zadnje vreme mnogo govori i pise. I to s pravom, jer je gojaznost postala najcesca bolest u globalnim razmerima, odmah uz depresiju. Osim toga, ta dva poremecaja ne samo da su jako ucestala, nego cesto idu zajedno.

Ljudi pokusavaju rejesiti problem gojaznosti na najrazlicitije nacine. Jedan od nacina je i dijeta, odnosno izbegavanje unosenja prevelikih kolicina hrane, a time i kalorija u organizam.

Novija studija ukazuje da se toekom dijete ne bismo trebali odricati mlecnih proizvoda. I ne samo to, izgleda da oni mogu pomoci pri mrsavljenju. Svrha ovog istrazivanja je pokazati neispravnost odricanja od mlijecnih proizvoda za vreme dijete. Ne samo da je kalcijum vazan za normalno odrzavanje kostanog tkiva i misica, vec se pokazalo da kalcijum usporava stvaranje i talozenje novih masti u organizmu.

U ovom istrazivanju posmatrane su 34 gojazne osobe, koje su bile na niskokaloricnoj dijeti. Sesnćst ucesnika uzimalo je preparate kalcija, otprilike pola grama na dan. Preostalih osamnćst osoba moralo je popiti onoliku kolicinu jogurta koja im je pruzala vise od 1000 grama kalcijuma na dan.

Nakon dvanćst nedelj posmatranja svi ucesnici istrazivanja izgubili su odredjenu kolicinu masnih naslaga. Kontrolna grupa koja je uzimala preparate kalcijuma izgubila je prosecno 3 kg, dok je grupa koja je uzimala jogurt izgubila 10 kg. Medjutim, to nije sve. Osobe koje su pile jogurt nakon studije nisu izgledale isto kao i ucesnici iz kontrolne grupe koji nisu pili jogurt. Osobama koje su pile jogurt struk se smanjio za oko 4 cm. Za poredjenje, osobe iz kontrolne grupe izgubile su tek pola cm u struku.

Pokazalo se da 60% gubitka telesne tezine kod osoba koje su pile jogurt otpada na debljinu u podrucju trbuha, dok je kod kontrolne skupine gubitak debljine u podrucju trbuha iznosio tek 26%.

Dijeta s jogurtom pokazala je jos jednu prednost, osobe su gubile masti, ali ne i misicnu masu, sto je takodje vrlo vazno. Misici su kljucni cinioc u potrosnji kalorija kod fizicke aktivnosti, medjutim ta misicna funkcija moze doci u opasnost ako dodje do nezeljenog gubitka misicne mase.

Ovo je istrazivanje pokazalo da kalcijum, pogotovo kalcijum iz mlecnih proizvoda, usporava metabolicke procese stvaranja i talozenja masti u organizmu. Stoga strucnjaci predlazu da osobe na dijeti dnevno piju tri puta (u tri obroka) mlecne proizvode bez masti ili s niskim sadrzajem masti.