Muče vas blještanje i razlijevanje svjetla tijekom noćne vožnje? Saznajte jesu li vam potrebne naočale za noćnu vožnju!

Svi oni koji su barem jednom iskusili strah kada tijekom noćne vožnje nisu bili sigurni jesu li svjetla u desnoj ili lijevoj traci te koliko su točno udaljeni od ostalih auta znaju koliko je dobar vid neprocjenjiv. Iskreno sam se zabrinula za svoj vid kada sam se po noći vraćala s jednog putovanja. Uz to su me uhvatile i kiša i magla i iskreno govoreći – u toj jednoj sekundi sam izgubila osjećaj gdje sam u odnosu na druge automobile na autoputu, svjetla su mi se razlijevala po mokrom kolniku, a stop svjetla su se sva spojila u jednu crvenu mrlju.

Nocna voznja

Inače, uvijek sam izvrsno vidjela, nosim naočale s minimalnom minus dioptrijom, i to samo zato jer jako puno vremena provodim ispred računala. Nakon ovog zastrašujućeg iskustva s noćnom vožnjom, počela sam istraživati te sam naišla na članak o ZEISS Vision Centru i njihovoj detaljnoj analizi vida. 

Početak je uvijek isti – morate se naručiti na analizu vida. ZEISS Vision Centar ima prekrasnu optiku u Gundulićevoj 8, u Zagrebu koja je udobna, divno uređena, svi su nasmijani i ljubazni i čim uđete unutra – želite odmah isprobati sve što vidite. 

Svi zaposlenici su optometristi i rade ono što najbolje znaju – bave se mjerenjem i određivanjem dioptrije. Analiza vida sastoji se od 8 koraka, koji pružaju optometristima precizan uvid u vaš vidni sustav. 

Prije svega ćete popiti jednu kavicu s optometristom koji će s vama razgovarati o vašim svakodnevnim navikama, potrebama vašeg vida i vašim očekivanjima od naočala. Zatim će se napraviti precizna mapa vaših očiju kako bi se poboljšala kvaliteta vašeg vida u sumrak i noću, kako bi se omogućio bolji kontrast i kako bi boje bile blistavije. 

Img 9643

Provjeravat će se opće stanje oka, suhoća oka i očni tlak, oštrina vida na različitim udaljenostima te 3D percepcija okoline. Prvo se mjeri dioptrija, a to uključuje mjerenje refrakcije vašeg oka i određivanje dioptrijske korekcije koja vam je potrebna za postizanje najbolje vidne oštrine. Pregled obuhvaća i test oštrine vida. Također, provjerava se i postojanje astigmatizma i ograničenja vidnog polja.

Kada sam obavila taj dio, optometrist me zamolio da pogledam kroz izlog na ulicu. Malo je reći da sam ostala iznenađena, naime, sve je bilo kristalno jasno – natpisi na zgradama, imena ulica, plakati. Unatoč minimalnoj dioptriji, ova iznimno detaljna analiza vida otkrila mi je i cilindar na oba oka tj. astigmatizam. 

Pregled vida zeiss

I upravo taj astigmatizam, između ostalog, mi je radio toliko problema u noćnoj vožnji. Nevjerojatno je vidjeti koliko zapravo ne vidite. A još je veća radost kad shvatite koliko drugačije sve oko vas izgleda s pravim naočalama. 

Ovaj pregled također omogućava optičarima da izrade personalizirane leće, koje su napravljene i dizajnirane posebno za vaše oči, kako bi vam pružile najbolju vidnu kvalitetu i udobnost.

Preporučene su mi ZEISS DriveSafe leće koje su dizajnirane za vozače, a one smanjuju blještanje svjetala drugih vozila, poboljšavaju kontrast i omogućuju brže fokusiranje. S obzirom na to da vožnja može umarati oči, DriveSafe leće također smanjuju umor očiju i poboljšavaju vidnu kvalitetu u sumrak i noću. Ove leće su posebno korisne za one koji puno putuju ili voze po noći, ali se mogu koristiti i za ostale dnevne aktivnosti.

Sve ZEISS leće imaju UV zaštitu.

Također, željela sam najbolji mogući vid i danju i noću, a za to je bilo potrebno mjerenje najmanjeg i najvećeg otvora zjenice. S PRO dodatkom leće se izrađuju prema otvorenosti zjenice svake osobe individualno i tako se omogućuje maksimalna vidljivost i noću i danju. 

Nakon što smo odabrali leće, kreće onaj najslađi dio – biranje okvira naočala. Kako ne biste pogriješili prilikom odabira okvira ili kako bi vam bilo lakše donijeti pravu odluku pomoći će vam optometristica i stilistica. 

Imam malu glavu i na moju veliku žalost – nisam tip za Jackie O okvire iako mi se oduvijek jako sviđaju. Mom licu najbolje pristaju manji okviri i okruglasti. 

Img 9744

Ljubazna mlada dama pomogla je pri odabiru savršenih okvira upravo za moje lice, boju mojih očiju i tena. 

Kada odaberete okvir naočala, dodatno vam ih prilagođavaju s obzirom na veličinu glave i širinu lica. ZEISS Vision Centar raspolaže i s uređajem naziva ZEISS Visufit 1000 koji snima vaše lice panoramski odnosno snima vaše lice iz devet različitih točaka te se tako točno i precizno mjeri razmak i visina zjenica, nagib glave i oblik nosa, kako bi se maksimalno iskoristio potencijal naočalnih leća.

Jeste li znali kako se može izgubiti čak 40% optičkih performanski ako se kod centriranja pogriješi za samo dva milimetra?

Sve što vam nakon toga preostaje je pričekati poziv i preuzeti svoje naočale. A i imate ZEISS jamstvo od 24 mjeseca. Ne moram niti spominjati koliko se sigurnije osjećam sada vozeći po noći i koliko mi je općenito kvaliteta života bolja s jasnim vidom. 

Naravno, ono što ih dodatno izdvaja je i filozofija da najskuplje rješenje nije nužno i najbolje. 

Redoviti pregledi vida mogu vam pomoći u otkrivanju svih problema s vidom u ranima fazama, što može spriječiti dugoročne probleme s vidom. Kako biste bez stresa zbog parkiranja mogli doći na pregled, ZEISS Vision Centar poklanja vam 1 sat besplatnog parkinga u garaži Cvjetno na trgu Petra Preradovića 6. 

Naručite se na ZEISS analizu vida.

Read More