MUNJA: C tu

Hrvatski inovator Mate Rimac predstavio je na Sajmu automobila u Ženevi svoje novo čedo – električni automobil koji ima čak 1.914 konjskih snaga!

foto: Promo

U pitanju je automobil „C tu“ (koncept dva), koji će biti napravljen u samo 150 primeraka i čija je cena čak 1,7 miliona dolara.

Maksimalna brzina ove „zveri na točkovima“je čak 412 kilometara na sat, a do sto ubrzava za tek 1,85 sekundi! Izrađen je od ugljeničnih vlakana kako bi se smanjila težina, ali je uprkos tome težak gotovo dve tone. To mu ne smeta da brzinu od 300 kilometara na sat postigne za samo 11,8 sekundi.

– Interesovanje je veliko. Očekujemo da prvi automobil bude isporučen već 2020. godine. Pre nego što smo napravili prvi primerak, automobil je morao da pređe 890 raznih testova, od kojih su najveći broj bili oni destruktivni. Udarao je u zid i razne prepreke – rekao je Rimac.

foto: Promo

Automobil je opremljen i tehnologijom za prepoznavanje lica vozača, kako bi se otključalo paljenje motora. Sistem može i da skenira lice vozača kako bi prepoznao njegovo raspoloženje, nakon čega će predložiti opušteniju ili sportsku vožnju.

foto: Promo

Jedno punjenje baterije ovom vozilu omogućava da pređe 650 kilometara. Glavni konkurent mu je Teslin „roudster“, koji s jednim punjenjem baterije može da pređe 1.000 kilometara.

Vatrogasni aparat

PROZIVKA ZA RIČARDA HAMONDA

Na predstavljanju automobila Mate Rimac je „bocnuo“ Ričarda Hamonda, britanskog voditelja, bivšu zvezdu „Top gira“. Naime, ispod poklopca motora“C tu“ ima aparat za gašenje požara, jer je Hamond prošle godine, vozeći Rimčev „konsept uan“, imao nesreću u Švajcarskoj kad mu se automobil zapalio.

– Počastvovan sam – poručio je Hamond kad je saznao da novi automobil ima aparat za gašenje požara.

foto: Fonet, AP

 

 

 

Kurir / E.K.

 

Foto: Promo, AP, Fonet


Kurir