Na koje bolesti upozorava bol u pupku?

Na koje bolesti upozorava bol u pupku?

Posted by: Aura Redakcija

in BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Dr. sc. Elena Maser, asistentica gastroenterologije na Medicinskom fakultetu upozorava da se odmah treba javiti liječniku ako se uz bolan pupak pojave i simptomi groznice, krvi u stolici, nemogućnost uriniranja, nemogućnost zadržavanja hrane jer neke od bolesti koje se skrivaju iza tih simptoma su:

Kronova bolest

Upalna bolest crijeva može uzrokovati bol iza pupka koja se osjeća od pritajene do oštre te kao grčevi koji se javljaju 20 do 30 minuta nakon jela.

“Dijagnoza na Kronovu bolest nikada se ne postavlja isključivo na temelju navedenih simptoma”, kaže Maser. Drugi simptomi koji mogu upućivati na Kronovu bolest su ​​teški proljevi, umor i gubitak težine. Prema Mayo klinici, uzrok Kronove bolesti je nepoznat, ali imunološki sistem i porodična istorija vjerovatno imaju važnu ulogu.

“Najčešća dob oboljelih je između 18 i 24 godine, ali moguće je oboljeti u bilo kojoj dobi”, kaže ona. Komplikacije Kronove bolesti mogu uključivati ​​pothranjenost, čireve i opstrukciju crijeva. Ako liječnik sumnja da pacijent pati od Kronove bolesti, napravit će kolonoskopiju ili abdominalnu sliku poput CT-a ili magnetsku rezonancu. Liječenje može uključivati ​​protuupalne lijekove, supresore imunološkog sistema, antibiotike ili dodatke vitamina, a rade se i operacije kojima se odstranjuje dio crijeva. Simptomi koji ukazuju na rak pluća, debelog crijeva i prostate

Pupčani bruh

Pupčana vrpca s kojom je dijete povezano s majkom za vrijeme trudnoće prlazi kroz otvor između djetetovih trbušnih mišića, a taj se otvor zatvara ubrzo nakon rođenja. Pupčani bruh ili umbilikalna hernija nastaje kada se trbušni mišići ne spoje u potpunosti što stvara rupu kroz koju crijeva ili neko drugo tkivo mogu prodrijeti. To se prema Johns Hopkins Medicine, događa jednom od pet novorođenčadi, a u 90 posto slučajeva se vraća u normalu, dok kod ostalih 10 posto pupak ostaje izbočen cijeli život i to se događa tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Moguće je živjeti s pupčanim bruhom cijeli život bez ikakvih problema. Kod odraslih se pupčaniu bruh može pojaviti odjednom radi nekoliko razloga, a najčešći je zbog dizanja teškog tereta. Na mjestu ispupčenja može se osjećati težina i bol na pritisak. Većina kila može se jednostavno gurnuti nazad na mjesto – reponibilne kile. Dok one koje se ne mogu ugurati nazad tretiraju se kirurški (tzv. ireponibilne kile). Simptomi ireponibilne kile su bolovi u pupku, crvena izbočina na pupku, zatvor, vrućica, nadutost, povraćanje.

Loša probava

Hrana koju konzumiraš često je uzrok nelagode i boli u stomaku i može izazvati osjećaj težine i blage mučnine i do nekoliko sati. Ako nakon teškog obroka koji podrazumijeva konzumaciji masne i pržene hrane osjećaš bol u pupku, onda znaš da je to razlog i da trebaš prijeći na zdravije pripremljene obroke, unositi više vlakana i redovno se baviti vježbom.

Upala slijepog crijeva

Prema Johns Hopkins Medicine, jedan od prvih simptoma upale slijepog crijeva je bol oko pupka. Neki od simptoma su: tupa bol oko pupka ili u gornjem dijelu abdomena koja postaje sve oštrijom kako se pomiče prema donjoj desnoj strani abdomena, gubitak apetita, mučnina i/ili povraćanje koje slijedi ubrzo nakon abdominalne boli, oticanje abdomena vrućica s temperaturom od 37°C do 38°C, nemogućnost puštanja vjetrova. Smatra se da je najčešći uzrok apendicitisa opstrukcija lumena crvuljka (fekaliji, kamenci, paraziti, tumori, strana tijela), no u trećine bolesnika nema očitog opstruktivnog uzroka. Upalu mogu pokrenuti virusi (citomegalovirus), paraziti i bakterije. Ako se ne liječi, upaljeni crvuljak će nakon vremena prsnuti ili se probušiti, izbacujući zarazne tvari u abdomen. To može dovesti do vrlo ozbiljne upale trbušne maramice, koja je u ovom slučaju itekako fatalna ako se u vrlo kratkom vremenu ne počne liječiti antibioticima.

Žučni kamenac

Žučni kamenci su najčešća bolest žučnoga trakta, a češće nastaju kod žena, iako 10 % populacije ima dijagnozu žučnih kamenaca. Ono što znamo danas je da dva puta češće obolijevaju žene. To je najvjerojatnije tako što kod žena uslijed trudnoća dolazi do većih oscilacija spolnih hormona, a tu su ključni estrogen i progesteron koji imaju učinak na samu kontrakciju žučnog mjehura i koncentraciju žuči. Simptom žučnih kamenaca je specifična bol pod desnim rebrenim lukom ili kako se kolokvijalno kaže bol u žličici. Bol počinje u gornjem dijelu abdomena i širi se pod desni rebreni luk i desnu skapulu u desnu stranu između dvije lopatice. Ponekad, međutim žučni kamenci se nalaze u kanalu i uzrokuju blokadu, što dovodi do bolova u trbuhu. Međutim, uglavnom je teško lokalizirati bol. Ako bol ne prođe u roku od nekoliko sati ili ne oslabi te se uz to jave visoka temperatura i žućkasta boja kože potrebno se javiti liječniku.

Broj pregleda:
2.744

Komentari

komentara

bol bolesti pupak 2019-08-21
Aura RedakcijaOriginal Article