Najbolje letnje namirnice na koje ne smete da zaboravite u svojoj ishrani

Letnje vrućine nam ne dozvoljavaju uobičajenu ishranu. Stručnjaci ističu da je upravo u ovo vreme potrebno dodatno unositi tečnosti kako bismo izbegli dehidrataciju. Izbegnite loše zdravlje, vrtoglavicu, mučninu i pad pritiska u letnjim mesecima konzumacijom pravih letnjih namirnica koje su lagane, zdrave i pune vode!

1. Paradajz

Mnoge studije dokazale su da likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno dejstvo na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože, pa stoga svakako treba da bude deo svakodnevnog jelovnika – što češće, a ne samo leti. Takođe, likopen štiti muškarce od raka prostate, a osim u paradajzu, on je takođe sadržan i u lubenici.

2. Lubenica

Iako pripadaju redu krastavaca, lubenica i dinja, generalno se smatraju voćem bez kojeg je leto gotovo nezamislivo. Osim što hlade, osvežavaju i hrane, obe sadrže niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Niskokalorična namirnica uz vodu i šećer sadrži vitamin A, vitamine B1 i B2, vitamin C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink, a svežinu duguje jabučnoj i limunskoj kiselini. Zbog svega nabrojenog idealna je za lučenje otrova i čišćenje organizma, a osim samostalno jede se u voćnim salatama, koktelima i raznim pićima.

3. Krastavci

Dijetalni, niskokalorični i bogati vodom, sveži krastavci su idealna letnja namirnica. Krastavci su odlični za letnje salate, ali i kućne kozmetičke tretmane. Mogu se koristiti i u supama ili kao zamena za celer u salatama od tune ili piletine. Sadrži čak 90 odsto vode, krcat je vitaminima A, B i C koji jačaju imunitet, osiguravaju energiju i čine kožu zdravom i sjajnom. Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma. Ove hranjive materije učinkovito deluju na regulisanje krvnog pritiska – zato je krastavac dobar za lečenje i visokog i niskog krvnog pritiska.

4. Grožđe

Nezavisno od vrste grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži blizu 20 do 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvežavajuća namirnica u letnjim mesecima, sok tamnih bobica ima dobar efekat na krvne sudove i kardiovaskularno zdravlje. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takođe uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može sprečiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola. Crveno grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Takođe je izvrsno u borbi protiv raznih oblika karcinoma.

5. Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih letnjih vrsta povrća, jer su izuzetno hranljive i svestrane. Mogu se jesti u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamenjuju brašno u nekim receptima… Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su da ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Izvor: Ordinacija.hr

(No Ratings Yet)

 Loading …