Narodna mast: Koriste ju za bolove u leđima, podljeve, modrice, popucale kapilare i hematome, a pravi se od poznate biljke

Wikimedia Commons

DIOSCOREA COMMUNIS

+
AAA

Narodna mast: Koriste ju za bolove u leđima, podljeve, modrice, popucale kapilare i hematome, a pravi se od poznate biljke

Autor: Zlatko Govedić

Bljušt (Dioscorea communis), zmijino grožđe ili kuka veoma je rasprostranjena biljka koja voli sjenovita i vlažna mjesta, a često se i penje uz zidove. Мože narasti do 4 m, tanka je, vijugava s naizmjeničnim šiljastim i srcolikim listovima. Cvjetovi su grozdasti i maleni, a plod zahtijeva oprez. Naime, slatkaste crvene bobice jako su ukusne, ali i otrovne. Svjež korijen može iritirati kožu pa se savjetuje da ga nikada ne berete bez rukavica.

Plod bljušta u narodnoj se medicini rabi za liječenje opekotina, a u proljeće se pravi čaj od njegovih listova kako bi se organizam okrijepio nakon zime.

Korijen se najviše rabi za liječenje reume, išijasa i bolova u leđima. Dobar je i za bolesti kože, modrice i hematome. Sok, cvijet i list rijetko se rabe jer mogu izazvati jako povraćanje.

Umjesto korijena, najbolje je da koristite listove bljušta. On, kažu upućeni, sprječava skokove krvnog tlaka i virusne infekcije. Biljka je bogata spojevima sličnima histaminu, a ima i značajne količine sluzi, kristala kalcijeva oksalata.

Mast za bolove

Operite korijen bljušta i sameljite ga u blenderu. Dodajte 200 ml vode pa tom otopinom mažite bolna mjesta, odnosno podljeve, modrice, popucale kapilare, hematome i sl.

Uporaba za ublažavanje simptoma reume

Korijenom natrljajte bolno mjesto ili naribajte korijen i potopite ga u alkohol (najbolje konjak) i ostavite 12 sati. Obloge treba stavljati na bolno mjesto, ali uz oprez. Ako iritacija i svrbež ne prestanu nakon desetak minuta, uklonite obloge.

UPOZORENJE: Ovakvi narodni pripravci nisu lijek protiv bolova već samo služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić

ZADNJE VIJESTI


REVOLUCIONARNI ZAHVAT

OVO VRAĆA NADU OBOLJELIMA NA UMORU! Stiže nova era medicine, nulti pacijent se uspješno oporavlja: ‘Želim živjeti’


SUZE NAS ČINE ČOVJEKOM

PLAČ NIJE SRAMOTAN, ON KORISTI NAŠEM ZDRAVLJU: To je najbolji način na koji se možemo nositi s osjećajem tuge


DIOSCOREA COMMUNIS

Narodna mast: Koriste ju za bolove u leđima, podljeve, modrice, popucale kapilare i hematome, a pravi se od poznate biljke


BOSWELLIA SACRA

Tamjan nije samo za crkve i svetišta: Njegovo eterično ulje sjajan je saveznik u održavanju mladolikosti lica

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)