Natopila je komadić hljeba i zalijepila ga na nožni palac, a rezultati ujutro su odlični!

Ovi trikovi će vam sigurno pomoći. Žuljevi i zadebljanja na nožnim prstima su ružna, a često i bolna. Žuljevi i zadebljanja se formiraju zbog trenja, što uzrokuje da odumre koža kao način zaštite područja od daljnje ozljede. Dok su zadebljanja uobičajeni, mnogi ljudi odluče sakriti nesavršenost.

Najčešći su žuljevi na nogama i javljaju se zbog cipela. Žulj na peti, stopalu sa strane ili tabanima može da stvori veliki problem jer onemogućava normalno hodanje. Žuljevi na rukama su redovna pojava kod osoba koje rade neki fizički posao. Liječenje žuljeva na tabanima i stopalima nije komplikovano.

Žuljevi su male izbočine popunjene tečnošću. Postoje razne vrste žuljeva kao što su grozničavi plikovi, kraste ili ranice. Većina žuljeva curi i  sadržaj je zarazan. Liječenje žulja nije strašno. Ne morate da trčite do apoteke da biste otklonili žulj. Postoje lijekovi koji su lako dostupni kod kuće.

Image result for žuljevi na nogama

Kada osjetite žuljanje cipele, dio stopala je otečen i crven, pecka. Ako se trenje nastavi javiće se plik ispunjen tečnošću. Došlo je do odizanja gornjih slojeva i formiranja plika. Bula će da prsne i isprazni tečni sadržaj, u zavisnosti od veličine i debljine . Ako je prsnuti plik i dalje pod pritiskom neudobne obuće, doći će do oštećenja dubljih slojeva kože,

Ukoliko je iritacija slaba, ali dugotrajna, formira se samo zadebljanje gornjih slojeva kože. Ako je trenju izložena mala površina šake ili stopala, za kratko vrijeme može da se formira plik.

Da biste izliječili žuljeve, treba otkloniti uzrok koji je izazvao pojavu, a to je tijesna obuća. Žulj se javlja kada se prsti trljaju jedni uz druge ili je koža stegnuta između cipele i kostiju stopala. Mogu biti tvrdi ili mekani.

Related image

Međutim, neki prirodni lijekovi rade na uklanjanju zadebljanja i ublažavanju boli. Nemojte se truditi ​​da skrivate noge i ruke. Umjesto toga upotrijebite neke savjete kako biste se osjećali bolje. Ovdje opisani lijekovi su jednostavna rješenja napravljena svakodnevnim proizvodima za kućanstvo. Jednostavno je za primijeniti.

1. Natopljen komadić hljeba
Komadić hljeba natopljen ocatom gotovo trenutačno uklanja zadebljanja i žuljeve. Jednostavno potopite komadić u ocat i postavite izravno na oštećenu kožu. Zamotajte u zavoj i pokrijte stopalo čarapom. Žulj bi trebao otpasti sutradan.

2. Limun
Limun može učiniti više od obične vode. Limun se može koristiti i za uklanjanje mrlje. Jednostavno stvaite koru preko i osigurajte ga preko noći. Ponovite ovu metodu nekoliko dana za redom, a zadebljanje će napokon nestati.

Image result for limun

3. Luk
Luk se već dugi niz godina koristi za liječenje niza bolesti. Koristiti za žuljeve, jednostavno staviti luk u staklenku octa i dopustiti da s marinira za nekoliko sati. Stavite luk na žulj i zamotajte u zavoj preko noći.

4. Ricinusovo ulje
Za vlaženje, smirivanje i liječenje upotrijebite ricinusovo ulje. Nanesite malu količinu na žulj i zamotajte preko noći. Ova blaga metoda može se ponoviti nekoliko puta sedmično.

5. Epsom sol
Namakanje u Epsom solu olakšat će uklanjanje mrtve kože. Ostavite stopala ili ruke da se natapaju 10 minuta u toploj kadi vode pomiješane s šalicom Epsom soli. Dok je koža još topla, nježno uklonite mrtvu kožu grubom krpom ili kamenjem. Ponovite ovu metodu po potrebi.

Image result for epsom sol

6. Aspirin
Salicilna kiselina pomaže u uklanjanju žuljeva. Aspirin se zapravo razgrađuje u tijelu kako bi stvorio ovaj važan spoj. Stvorite tijesto zgušnjavanjem aspirina i miješanjem u vodi i malo soka od limuna. Nanesite tijesto izravno na kožu i omotajte i postavite 10 minuta. Uklonite mrtvu kožu i ponovite ovu metodu svakih nekoliko dana.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja