Naucnici na tragu PACEMAKERA za mozak

Dok neki znanstvenici pokušavaju shvatiti mehaniku sklonosti epilepticnim napadajima, drugi pokušavaju pronaci nacin za njihovo predvidanje i sprecavanje, objavio je New York Times. Uz pomoc sve manjih i bržih kompjutora, znanstvenici tvrde da ce uskoro moci predvidjeti epilepticni napadaj i razviti malene implantate koji ce ih prekidati elektricnim impulsima ili u mozak uštrcavati malene doze lijeka.

Sve donedavno, znanstvenici su smatrali da napadaji dolaze iznenada, bez upozorenja. Nova istraživanja pokazala su da pocinju malom iskricom aktivnosti, a da im za punu snagu trebaju sati. Napadaji se razvijaju s vremenom, rekao je lijecnik Brian Litt, profesor neurologije na sveucilištu Pennsylvania. Oni ne pogadaju iznenada poput munje, rekao je.

Kad su znanstvenici shvatili da se napadaji sporo razvijaju, odlucili su prouciti zapise moždanih valova, elektroencefalografe (EEG), kako bi pokušali uociti njihove moguce predznake. Poslužili su im EEG-i pacijenata s epilepsijom kojima se ošteceno moždano tkivo planiralo ukloniti operativnim putem.

Standardnim metodama proucavanja EEG-a nisu uoceni nikakvi predznaci napadaja. Obrasci napadaja postali su im jasniji korištenjem metoda utemeljenih na teoriji kaosa. Znanstvenici sa sveucilišta Arizone u prosincu su objavili da mogu predvidjeti više od 80 posto napadaja korištenjem kompjutorskog programa za analizu moždanih valova utemeljenih na teoriji kaosa.

Najave epilepticnog napadaja u prosjeku su se pojavljivale više od jednoga sata prije njegova pocetka, rekao je lijecnik Leon D. Iasemidis. Kazao je ipak da proces nije savršen i da je kompjutor povremeno davao lažne uzbune.

Znanstvenici se nadaju kako bi istraživanja u tom smjeru mogla dovesti do otkrica lijeka za napadaje. Prema rijecima Iasemidisa, predvida se uredaj koji bi automatski otpuštao vrlo malu dozu lijeka protiv epilepsije ili elektricni signal koji bi blokirao napadaj. Taj pacemaker za mozak, tvrde znanstvenici, moguc je za nekoliko godina