NEMOJTE ZADRŽAVATI GASOVE, LOŠE JE PO ZDRAVLJE: Deo vam se vraća u USTA, ali to je tek početak!

Da li ste ikad bili u situaciji kada „puštanje goluba“ baš nikako ne bi bilo prikladno pa ste morali da ga zadržite? Ako jeste, mora da ste se pitali šta se desi posle.

 

Naravno da gas ne može u crevima ostati zauvek, a čak može naneti štetu vašem sistemu za varenje ako ga često sprečavate da izađe. Potpuno prirodno, ali sramotno, nagon za „puštanjem vetrova“ stvaraju gasovi od hrane ili sav onaj vazduh koji ste progutali.

 

Ako mu ne dopuštate da izađe, telo ga može reapsorbovati, deo vam se vraća na usta, a nakon nekog vremena vam može pobeći kao nekontrolisani gas.

 

foto: Profimedia

Nutricionista Kler Kolins objasnila je šta se događa u telu ako zadržavate gasove.

 

Oni se, dakle, mogu reapsorbovati kroz creva u cirkulaciju, eventualno izaći kroz pluća ili, pak, kroz rektum. Ako pokušavate to da sprečite, u crevima se gomila veliki pritisak i nastaje nelagoda.

 

Istraživanja još nisu dala precizne informacije o tome povećava li pritisak u rektumu rizik od stanja zvanog divertikulitis, u kom se na crevnim zidovima formiraju male vrećice koje se upale. U svakom slučaju nije zdravo, zato dajte oduška sebi kada god imate priliku.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

NE PROPUSTITE

OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE: Ovu hranu izbegavajte ako želite ravan stomak

KAKO DA SE REŠITE GASOVA I NADUTOSTI BEZ LEKOVA: Svaki dan pojedite ovu biljku i očekujte čudo

STOMAČNI PROBLEMI: Vetrovi i nadimanje mnogima zadaju nevolje!

 


Kurir

Autor: 
Kurir