NEVREME STIGLO U SRBIJU! Novo hitno upozorenje RHMZ: Olujni vetar, munje, grad i obilna kiša udarili na Vojvodinu, evo gde se oluja DALJE SELI!

Info

Nevreme iz Hrvatske već je stiglo u Vojvodinu, a za vrlo kratko vreme očekuju se nepogode i u drugim delovima zemlje.

Izvor: Blic/Nikola Todorović  |  

Foto: PBXStudio/Shutterstock

Foto: PBXStudio/Shutterstock

.

RHMZ je od jutros izdao više najava i upozorenja na promenu vremena i olujno nevreme sa obilnima padavinama. Međutim, prema najnovijem hitnom upozorenju, područje Vojvodine je ugroženo.

„Upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode na području zapadne Bačke. Oblačnost koja je na području istočne Baranje uslovljavala jake pljuskove sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom u zoni pljuska će se u narednih pola sata premeštati ka zapadu Bačke, Apatin i okolina“, navodi se u ovom hitnom upozorenje.

Navode da će se za manje od pola sata vremena na području zapadne Bačke pojaviti pljuskovi sa grmljavinom i jakim vetrom u zoni pljuska, a lokalno je moguća i pojava sugradice i grada.

Prvo upozorenje danas pre podne

„Pljuskovi i grmljavina koji se od sredine dana očekuju na severu Vojvodine, a od poslepodneva i u ostalim krajevima, lokalno će biti praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom“, saopšteno je u upozorenju RHMZ danas pre podne.

Meteorolozi RHMZ istakli su da se veća količina padavina (20 do 40 mm, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok.

Nova superćelijska oluja?

Danas se oglasio i meteorolog Marko Čubrilo koji je na svom Fejsbuk profilu izneo detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

Kako navodi Čubrilo, od ponedeljka do četvrtka biće umereno toplo i uglavnom pretežno suvo. Jutarnji minimumi od 15 do 21 stepen, a dnevni maksimumi od 25 do 32 stepena, što je u granicama proseka. Samo se u noći ka sredi i ponegde u sredu sa premeštanjem vrlo slabog, hladnog, fronta ponegde očekuju grmljavinski pljuskovi i to uglavnom na severozapadu regiona.

„U četvrtak će se jak hladan front približavati Alpima i ispred njega će se preko nas pokrenuti veoma toplo strujanje iz severne Afrike. Kao posledica toga u četvrtak i petak će maksimumi biti u porastu i trebali bi se kretati od 30 do 38 stepeni. Kako se očekuje da taj hladni front uslovi u sekundanru cikogenezu oko 05. avgusta se računa na jače pogoršanje vremena“, navodi Čubrilo.

„Sumirano, danas prolazne nestabilnosti, ponegde i vrlo jake, ali se superćelijske nepogode ne očekuju. Novo, jako, pogoršanje kada će i one biti moguće se očekuje oko 05. avgusta“, zaključio je meteorolog Marko Čubrilo u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Read More