O migreni

Mnogi je opisuju kao jak bol koji počinje iza očiju a onda se širi i postaje sve intenzivnije, sve dok ne možete da podnesete svetlo ili buku, čak i najnežniji dodir. Posledice nepodnošljive glavobolje se osećaju i po celom telu u vidu mučnine, povraćanja, vrtoglavice, hladnih ruku, drhtavice. Migrena može da traje od nekoliko sati do celog dana.

Mnoge migrene često šalju upozoravajući signal poznat pod nazivom aura. Neko je doživljava kao trepćuće svetlo, sitne tačkice ili izlomljene linije u vidnom polju, trenutno zamračenje vidokruga, trnci u rukama i nogama, nemir, zbunjenost, nepovezan govor, senzacija čudnog mirisa.

Migrena je većim delom nasledna sklonost, pa na nju možete posumljati ako neko od vaših bliskih rođaka pati od napada migrene. Kod žena se 3 puta češće javlja nego kod muškaraca.

Migrenu provociraju razni uzročnici kao što je promena nivoa hormona tokom ovulacije ili menstroacije, loše navike ishrane, stres, hemikalije u hrani uključujući aditive i konzervanse, nizak nivo šećera u krvi. Čak i promene vremena kao i toplotni talasi mogu da izazovu migrenu.

Zna se da migrena nastaje usled spazma pa dilatacije arterija koje snabdevaju mozak krvlju. Šta suštinski izaziva spazam ostaje misterija. Ova reakcija je izgleda vezana sa hemikalijama mozga, zna se da neurotransmiter serotinin igra veliku ulogu u potsticanju migrene. Većina lekova koji olakšavaju simptome migrene rade po principu stimulisanja moždanih receptora serotinina.

U jednoj novijoj studiji je obajavljeno da je 80% pacijenata obuhvaćenih studijom koje se žalilo da ima glavobolje usled zapaljenih sinusa ustvari patilo od migrene a ne sinuzitisa, tako da bolni sinusi vrlo lako mogu da budu migrena.