Obeležava se Svetski dan borbe protiv raka jajnika

Ovaj dan, širom sveta i Evrope biće posvećen borbi protiv bolesti od koje godišnje u svetu oboli više od 250.000 žena, a koja odnese više od 140.000 života, piše B92, 8. maja 2014. godine.

Rak jajnika ostao je u senci ostalih ženskih maligniteta – kancera dojke i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore kada se otkriju u kasnoj fazi. 

Prema poslednjim podacima, i u Srbiji raste broj obolelih žena, ali nažalost i onih koje izgube bitku sa bolešću. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od raka jajnika 2012. godine obolelo 935žena, a bitku izgubilo njih 530. 

Svetski dan borbe protiv raka jajnika biće posvećen širenju svesti o toj teškoj bolesti, kao i činjenice da, ukoliko se otkrije na vreme, i uz odgovarajuću terapiju, rak jajnika može biti pobeđen. 

Na konferenciji će učestvovati predstavnici medicinske struke, profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, docent dr Vladimir Pažin, ispred Klinike Narodni front – načelnik hirurgije i Dijagnostičko-onkološkog centra, profesorka Suzana Vasović, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predstavnik UMOS-a, kao i članica Udruženja „Progovori“. 

Prisutnima će se obratiti i državni sekretar Ministarstva zdravlja prof dr Berislav Vekić, kao i predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.