OČISTITE TELO I DUŠU! PRIPREMITE SE ZA VELIKI POST: Ovo nikako ne smete da jedete do ponedeljka!

Tokom ove nedelje zabranjeno je jesti meso, ali je dozvoljeno jesti ribu, beli mrs i jaja

 

Poslednja nedelja pred početak Velikog posta naziva se siropusna nedelja. Ona je pripremnog karaktera i podrazumeva da treba da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog.

 

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine i zato ove nedelje, ukoliko naravno, od sledeće postite, morate da se pridržavate određenih pravila u ishrani.

foto: Shutterstock

 

Tokom ove nedelje zabranjeno je jesti meso, ali je dozvoljeno jesti ribu, beli mrs i jaja, kao i na dan uoči početka Velikog posta kad imamo Bele poklade, posle čega počinje period posta.

 

Veliki post je ujedno i najstroži post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama.

 

Riba i vino mogu se koristiti samo na Blagovesti, Lazarevu subotu i Cveti. Sredom i petkom posti se strogo na vodi.

foto: Profimedia

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo “na vodi”.

 

Na Veliki petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi”. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.

foto: Profimeida

Kurir.rs/Foto Profimedia

NE PROPUSTITE

LJILJANA 15 DANA NIŠTA NIJE POJELA: Deluje nemoguće, ali kada čujete njen razlog, pokušaćete i vi!

 


Kurir

Autor: 
Kurir