ONI SU NAJVEĆI NEPRIJATELJI DUGOG ŽIVOTA: Stručnjaci potvrdili da biste ovih pet namirnica trebali izbjegavati u širokom luku

Foto: Pixabay

ČUVAJTE ZDRAVLJE

+
AAA

ONI SU NAJVEĆI NEPRIJATELJI DUGOG ŽIVOTA: Stručnjaci potvrdili da biste ovih pet namirnica trebali izbjegavati u širokom luku

Autor: Dnevno

Svi znamo da nije sva hrana jednaka, a isto tako nisu ni sve prerađene namirnice jednake. Postoje minimalno prerađene namirnice, poput konzerviranog povrća i smrznutog mesa, a zatim i visoko prerađene hrane, prepune zasićenih masti, dodanih šećera i praktički nula vlakana.

“Minimalno obrađena hrana općenito nudi slične nutritivne prednosti – vitamine, minerale, fitonutrijente i vlakna – kao i prirodne neobrađene verzije”, piše Katherine Zeratsky, nutricionistica na klinici Mayo, prenosi EatThis.

Prerađena hrana samo je jedna od loših prehrambenih navika koje mogu imati utjecaja na zdravlje i životni vijek, stoga biste ovih pet namirnica trebali izbjegavati.

1. Jako prerađena hrana

Prema studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings, “veća konzumacija jako prerađene hrane bila je povezana s većom smrtnošću u općoj populaciji”. Dodaju kako bi zamjena jako prerađene hrane, neprerađenom ili minimalno prerađenom, dovela do smanjenja rizika smrtnosti.

Foto: Pixabay

2. Prerađeno, crveno meso

“Nedavno istraživanje o konzumaciji crvenog mesa uključivalo je šest studija koje su pratile više od 1,5 milijuna ljudi tijekom 5,5 do 28 godina. Istraživanje je otkrilo da je redovita konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, raka (osobito raka debelog crijeva) i rane smrti. Prerađeno meso uključuje slaninu, kobasice, hrenovke, šunku, meso u konzervi, sušeno meso i meso koje se prerađuje, suši, fermentira ili soli”, piše Liza Torborg s klinike Mayo.

Foto: Pixabay

3. Pržena hrana

“Istraživači su povezali prženu hranu s dijabetesom tipa 2 i srčanim problemima, ali studije također pokazuju da svakodnevno konzumiranje pržene hrane može skratiti život”, napominje The Mayo Clinic Minute.

Naša tijela jednostavno nisu navikla na velike količinu pržene hrane koja postoji danas.

“Ako imate dizelski motor, ne stavljate benzin u spremnik za dizel”, kaže Stephen Kopecky, kardiolog na klinici Mayo.

Foto: Pixabay

4. Dodatni šećeri

Prema studiji objavljenoj u časopisu Mayo Clinic Proceedings, izbjegavanje sastojaka koji se koriste za dodavanje slatkoće i kalorija, od kukuruznog sirupa s visokom fruktozom do sirupa od agave, sirupa od datulja i sirupa od trske, jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

“Postojeći znanstveni dokazi i nalazi kliničkih ispitivanja ukazuju na to da bi smanjenje potrošnje dodanih šećera, osobito dodane fruktoze, moglo dovesti do smanjenja morbiditeta povezanog s dijabetesom i potencijalno prerane smrtnosti”, zaključuje studija.

Foto: Pixabay

5. Prekomjerna konzumacija alkohola

“Imajte na umu da čak ni umjerena upotreba alkohola nije bez rizika”, objašnjavaju iz klinike Mayo.

“Na primjer, čak i oni koji piju manje (ne više od jednog pića dnevno) imaju mali, ali stvaran, povećan rizik od nekih vrsta raka, poput raka jednjaka”, dodaju.

U međuvremenu, prekomjerno opijanje može dovesti do problema s glavoboljom, oštećenja srčanog mišića koje dovodi do zatajenja srca, bolesti jetre, moždanog udara, samoubojstva i oštećenja mozga.

Foto: Pixabay

Autor:Dnevno

ZADNJE VIJESTI


ČUVAJTE ZDRAVLJE

ONI SU NAJVEĆI NEPRIJATELJI DUGOG ŽIVOTA: Stručnjaci potvrdili da biste ovih pet namirnica trebali izbjegavati u širokom luku


TRK U KREVET

NIJE SVEJEDNO KADA IDETE SPAVATI! Stručnjaci upozoravaju: Ukoliko liježete u krevet nakon ove dobi gubite dobar san, ali i riskirate zdravlje


GLAD U NOĆI

NUTRICIONISTI RAZOTKRILI NAJVEĆI MIT: Kruli ti trbuh u jedan u noći, a još si i na dijeti? Jedi!


SVE JE U PRIPREMI

DOSTA VAM JE NEPROSPAVANIH NOĆI? Donosimo sedam savjeta za lakši i ugodniji san!

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article