Oslobodite se umora pomoću namirnica koje će vas vratiti u život!

Špinat – Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti jer je također bogat gvožđem. Špinat je izvor luteina koji čuva vid.

Banana – Ovo egzotično voće je prepuno kalijuma a on povećava koncetraciju i smanjuje osjećaj umora, pored toga je dobar izvor vitamina B6, važnog za pravilan rad imuniteta, te je pored toga odlična za probavu.

Cvekla – Ovo korjenasto povrće puno je gvožđa, folata i B vitamina, te ćete u 200 grama cvekle će se naći i 440 miligrama kalijuma.

Stručnjaci savjetuju dakombinujete cveklu s citrusnim voćem, poput pomorandži ili limuna, jer tako pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

Puter od badema – Bademov puter jeodličan izbor jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa.  Pored toga visokog procenta proteina i vlakana on obezbjeđuje i osjećaj sitosti, te je dobar za izgradnju mišića.

Grčki jogurt – Ne samo da ima dvostruko više proteina on sadrži i veliku količinu kalcijuma koji garantuje dobru izgradnju kostiju.

Cimet – U pitanju je vrlo fleksibilan začin,studije pokazuju da reguliše krvni pritisak te smanjuje nivo lošeg holesterola.

Rezultat slika za umor

Umorni ste, depresivni, uznemireni vašem organizmu fali ovo…

Magnezijum je odgovoran za sastav proteina, masti, ugljika, koji omogućavaju gipkost kostiju, i pomaže vezanje kalcijuma.

Magnezijum je lako razgradljiv iako nam je mnogo potreban za organizam. U posljednjih 100 godina zabilježeno je da mnogo manje unosimo u organizam magnezijuma, svega 75gr a potrebno je oko 300gr. Način života, način ishrane, sve veća upotreba brze ishrane dovodi do toga da ga što manje unosimo u organizam iako nam je iznimno potreban.

Bijeli hljeb i riža koje danas svakodnevno koristimo imaju manjak magnezijuma i ako još dodamo sve naše loše navike, pušenje, pijenje alkohola, gaziranih pića – za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma:

sklonost depresijama
razdražljivost, promjena raspoloženja, uznemirenost…
tikovi, grčevi u nogama
suhoća grla
pojačan puls i niži krvni pritisak
strahovi
slaba odbrana od virusnih i bakterijskih infekcija

Image result for magnezij u tijelu

U periodu oktobar-april, je vrijeme kada nivo magnezijuma kod većine ljudi naglo pada, i to na kritičnu granicu.

Magnezijum s kombinacijom vitamina B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i uspjeva da ga zadrži u ravnoteži.

Magnezijum skupa sa vitaminom B6, pomaže da se smanje PMS tegobe, da se menstrualni ciklus gotovo ne osjeti, umanjuje neprijatnosti u klimaksu, poboljšava rad nervnog i srčanog sistema