Osnovne razlike između srčanog zastoja i srčanog udara!

Pročitajte koja je glavna razlika između njih.

1. Šta je srčani udar, a šta srčani zastoj?

Srčani udar je stanje suženja krvi koje izazivaju blokirane arterije,te se veže sa nezdravim životnim stilom i starijim ljudima. Sa druge strane srčani zastoj je potpuno različito stanje koji se može desiti kod mladih ljudi kada srce uđe u opasan ritam i nije u mogućnosti da pumpa krv u tijelu, dešava se sečani zastoj.

2. Kako se manisfestje udar, a kako zastoj?

U toku srčanog zastoja srce ne može da pumpa krv u i srce prestane raditi, u koliko osoba ne dobije pomoć može da umr u roku od nekoliko munita,što se tiče srčanog urada, srce i dalje kuca, a pošto je krv blokirana da prodre u srce srce ostaje bez kiseonika, te srčano tkivo počinje da umire.

3. Koji su simptomi?

Srčani zastoj se dešava odjednom,a očituje se kao gubljenje svijesti i nedostatak pulsa. U koliko nije kasno osoba se vraća u život uz pomoć defibrilatora.

Ponekad simptomi srčanog udara mogu biti jako složeni te ih se ne može odmah prepoznati.

Mr sc.med dr Ognjen Gudelj, internista – kardiolog, objašnjava kako ti simptomi izgledaju.

 Image result for srčani udar

– Simptomi srčanog udara ne moraju da se pojave svi odjednom. Prvi simptomi se mogu manifestovati kao osjećaj bola u grudima, neugodan pritisak iza grudne kosti, bol u sredini grudnog koša koji pacijent najčešće opisuje kao da im je neko sjeo na grudi. Širenje bolova u lijevo rame, lijevu ruku, lijevu stranu vrata. Osjećaj mučnine i nedostatka vazduha, omaglice, naglo pomračenje vida, kao i nesvjestice – ističe doktor.

Kašalj može da bude prateći simptom, zatim naglo znojenje, mučnina kao i gubitak apetita, pa i povraćanje.

– Važno je da se zna da srčani udar nije trenutni događaj već stanje koje se razvija od četiri do šest sati i svaki minut je dragocjen. Najveći broj oštećenja nastaje u prvom satu. Srčani udar nekad može da prođe i bez simptoma, i tada je riječ o “tihom srčanom udaru” – kaže ljekar.

Ako ste primjetili pomenuti simptomi najbolje se javiti doktoru!
– Posebnom riziku su izloženi kardiološki pacijenti ili dijabetičari – dodaje.

– Od 25 do 50 odsto žena neće imati simptomatologiju bola kod srčanog udara istu kao muškarci, već će je opisati kao tjeskobu u grudima – napominje ljekar.

Image result for srčani udar– Ovdje se podrazumeva redovno kontrolisanje sistematskim pregledima mlađe populacije jednom godišnje, dok osobe starije od 60 godina treba da na šest mjeseci rade pregled EKG-om i da se konsultuju sa internistom. Potrebno je da dijabetičari odlaze na redovne kontrole jer spadaju u ugroženiju populaciju kad je riječ o povezanosti srčanog udara i njihove osnovne bolesti – savjetuje kardiolog.

U slučaju da dođe do neke loše situacije, npr. srčani udar,treba odmah reagovati, bitno pozvati pomoć, ali dok čekate hitnu korisno je znati šta vam može pomoći.

U slučaju srčanog udara, korisno je da uradite ovo:zvuči čudno ali igla će vam spasiti život!

Naravno igla treba da bude čista,zato je provucite kroz plamen upaljača da je sterilišete. U koliko shvatite da imate srčani udar ubodite vrhove svih 10 prstiju na rukama.

Možete lagano masiratoprste i ruke,kako bi vam cirkulacija bial bolja, također masaža ušiju će također pomoći da se poboljša cirkulacija.

Još jedno rješenje u slučaju srčanog udara jeste da se potrudite da kašljete. Kada kašljete osjećat će te se bolje, to će vam pomoći sebi dok ne stigne pomoć.

 

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja