Otkrivamo vam recept za ikebanu od povrća u harisa sosu koji je Tanju odveo do FINALA!

MasterChef recepti

U polufinalnoj večeri najpoznatijeg kulinarsko-takmičarskog šoua “MasterChef Srbija”, takmičarka Tanja Simić pripremala je specijalitete iz veganske kuhinje. Budući da se osećala kao “na svom terenu”, za glavno jelo odlučila se za ikebanu od povrća u harisa sosu. Njen recept i detaljne korake prenosimo vam u nastavku:

A.B.  |  Izvor: prva.rs  |  

Foto: Prva TV Printscreen

Foto: Prva TV Printscreen

.

Ikebana od povrća u harisa sosu

Za pripremu ovog jela koristiti dostupno sveže povrće. Svakom povrću pristupiti na poseban način, vodeći računa o čuvanju ukusa i svojstava istog.

Krompir batat iseći na parizien i suvidirati. Predhodno začiniti solju i biberom i dodati malo ulja.

Tikvice takođe iseći na parizien i prodinstati, ne duže od tri minuta, na maslinovom ulju sa dodatkom sveže mirodjije, soli i bibera.

Karfiol ukiseliti vrelim rastvorom kiseline (jednak odnos šećera, vode i belog balsamika sa dodatkom soli).

Brokoli posoliti, pobiberiti, dodati maslinovo ulje, anis seme i staviti u mikrotalasnu na 30 sekundi.

Patlidžan iseći na polovine, začiniti biberom, solju i premazati uljem. Ispeći u rerni i iseckati na kockice, pa preliti dresingom od aquafaba majoneza, tahinija, light soya sosa i limete.

Kalamata masline očistiti od koščica, vodeći računa da sačuvaju svoj oblik, i dinstati 7-8 minuta kako bi se pojačala aroma maslina.

Komorac podeliti na polovine, dodati zest pomorandze i suvidirati. Iseći na kriške jednake velicine.

Orahe propržiti na maslinovom ulju, dodati začin zatar i pečeni susam.

Kraljevske urme očistiti od koščica i iseći na tanke kriške.

Leblebije iz konzerve osušiti, pa pržiti u dubokom ulju. Tople posoliti i začiniti dimnjenom paprikom.

Za kremu od fermentisanog belog luka je potrebno izblendirati luk, dodati light soya sos i malo vode kako bi se postigla konzistencija kreme.

Harisa sos napraviti redukcijom soka od paradajza i to dok se ne dobije smesa gustine ređe marmelade. Od začina dodati dimnjenu papriku, beli luk u prahu, kim, kumin u tragovima, korijander. Ne soliti.

Ikebanu složiti u dubljoj posudi počevši od harisa sosa na dnu, ređanjem pripremljenog povrća, leblebija i oraha. Ukrasiti svežim listovima komoraca i preliti kremom od fermentisanog belog luka.

Povrće koje je Tanja koristila tokom kuvanja: batat, tikvice, karfiol, brokoli, patlidžan, kalamata masline, komorač, kraljevske urme, leblebije i orasi sa kremom od fermentisanog belog luka i harisa sosom

Read More