Ova biljka je lijek za sve OSIM ZA STAROST!

76

Ulje gospine trave pomaže, odnosno ulje kantariona blagotvorno djeluje na upale kože, za brže zarastanje rana i ožiljaka, kod opekotina, a možete se koristiti i za masažu u borbi protiv strija. Smatra se izuetno umirujućim sredstvom za kožne opekotine, opekotine od sunca. Uspješno se primjenjuje i za liječenje depresije kao i kod ginekoloških smetnji.

Gospina trava koristi se za razne tegobe, najviše za bolesti kod kojih se javlja visoka temperatura, bolesti jetre te bolesti žuči. Ljekoviti sastojak ove trave je hipericinin, zaslužan za protuupalno i umirujuće svojstvo ove biljke.

 

Tinktura od gospine trave

Ova tinktura pomaže kod nesanice, nervoza i razdražljivosti. Ispitana je i protiv svih oblika i vrsta depresije. Pravi se na način da u litru domaće rakoje stavite dvije pune šake cvjetova gospine trave. Ostavite da osdtoji na suncu tri sedmice. Nakon tri sedmice procijedite i držite u staklenoj boci. Svaki dan uzimati po jednu supenu kašiku tinkture.

Ako se protiv depresije borite pomoću gospine trave onda je možete uzimati također u obliku tinkture, a možete piti i čaj od ove biljke.

Također, od gospine trave pravi se i ulje. Namakanjem cvjetova ove biljke u neko ulje koje uzmete kao bazno, bilo da se radi o maslinovom ili suncokretovom ulju dobija se ulje crvenkaste boje, u narodu poznato i kao kantarionovo ulje. Ovo ulje idealno je za njegu kože, kose, te se koristi i kao ulje za masažu. Ono kožu hidratizira i regeneriše. Izuzetno je dobro za liječenje rana kod pacjenata ko stalno leže.

Također, ovo ulje pomaže i za liječenje ginkoloških bakterijskih infekcija i gljivica. Koristi se tako što se umoči tampon u ulje i stavi u intimno područje, a može se i kao oblog na gazu nakapati nekoliko kapi ulja.

 

 

Article source: http://prirodni-lijek.novi.ba/ljekoviti-recepti/ova-biljka-je-lijek-za-sve-osim-za-starost