Ova ženska osobina najviše PLAŠI MUŠKARCE: Da li možete da pogodite o kojoj se radi?

Ljubav i seks

Nije tajna da mnogi muškarci nailaze na izazove u komunikaciji sa određenim ženskim karakteristikama, a posebno ih plaši inteligencija.

Izvor: 24sedam.rs/K. B.  |  

Ilustracija; Foto: G-Stock Studio/Shutterstock

Ilustracija; Foto: G-Stock Studio/Shutterstock

.

Koliko puta ste čuli tvrdnju da muškarci strepe od pametnih žena? Istraživanje koje je sproveo Adam Karbovski sa svojim timom na Varšavskoj visokoj školi ekonomije potvrdilo je ovu uobičajenu predrasudu.

Karbovski je analizirao eksperiment koji je uključivao 500 učesnika na Univerzitetu Kolumbija, koji su učestvovali u tzv. “brzim sastancima”. Nakon svakog sastanka, učesnici su morali da ocene fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali, kao i izraziti želju za ponovnim sastankom.

Rezultati analize eksperimenta pokazali su da su muški ispitanici radije izrazili želju za drugim sastankom sa ženama koje su ocenili kao fizički privlačne, a ne sa onima koje su smatrali veoma inteligentnim.

A šta kažu žene?

S druge strane, ženske ispitanice su istovremeno cenile izgled i inteligenciju, ali su pokazale spremnost za ponovni sastanak s muškarcem koga smatraju inteligentnim, bez obzira na to što nisu dali visoku ocenu za njegov izgled.

Stručnjaci nude jednostavno objašnjenje zašto se muškarci zapravo plaše pametnih žena – to je zbog osećaja nesigurnosti koji se javlja kada se uporede sa ženinom inteligencijom, što može narušiti njihov osećaj muževnosti.

Read More