Ovaj dodatak na brijačima ima sastojke koji su toksični i mogu uzrokovati teške iritacije i oboljenja!

Danas su brijači vrlo zgodni, ali čini se da svaki od njih, posebno ženski brijači, imaju “hidratantnu traku”. Oni su dio naše rutine za ličnu njegu, ali mi ne obraćamo pažnju na njihov sadržaj.

Znamo da je za brijanje potrebna hidratantna vlažnost, ali trebate pogledati ove trake i provjeriti šta sadrže i budite sigurni u utjecaj na vaše tijelo. Evo spiska sintetičkih sastojaka koje sadrže hidratantne trake i trebate obratiti pažnju na to.

Šta se nalazi u vlažnoj traci?

Postoje različiti sastojci u različitim brijačima za podmazivanje. Uvijek obratite pažnju na sastojke na etiketi.

Zajednički sastojci u hidratantnim trakama popularnih brendova brijača:

1. Polietilen oksid (polietilenglikol ili PEG)
Proizvođači tvrde da nije toksičan, ali postoje zvanična upozorenja koja kažu da se ne smiju koristiti u kozmetičkim proizvodima. Bez obzira na to, polietilen glikol se koristi u kozmetičkim preparatima, iako je često kontaminiran sa 1,4 dioksida i etilen oksida.

Treba izbjegavati ovaj sastojak u koži kao i u uklanjanju dlaka.

Image result for brijači imaju sastojak koji

2. Soja
Soja je sadržana u mnogim hidratantnim trakama. Možda ćete doživjeti iritacija kože nakon upotrebe brijača.

3. Aluminijumske soli
Neki od nas izbjegavaju upotrebu dezodoransa sa aluminijumom, jer on začepi limfne čvorove, a prvenstveno utiče na rizik od raka dojke. Ali da li znate da se aluminijumske soli mogu naći u trakama za podmazivanje brijača?

Ipak, nemaju sve mazne trake iste sastojke. Iz tog razloga, uvijek provjerite etikete, a ako nema navedenih sastojaka, trebalo bi da pretražite na internetu. Da biste bili sigurni, možete direktno kontaktirati kompaniju ili naći sastojke u patentu proizvoda.

Efekat ovih sastojaka na tijelo:

Ako se pitate o trajnom uticaju ovih sastojaka za uklanjanje dlaka, odgovor zavisi od sopstvenog tijela, koliko često se brijete i drugih faktora.

Standardno upozorenje o ovim sastojcima navodi da nisu pogodni za upotrebu u zaštiti kože, a trebalo bi da ih temeljno operete ako dolazi u kontakt sa kožom.

Imajte na umu da vrela voda otvara pore i dozvoljava česticama spolja da ubrzano ulaze u krvotok.

Image result for brijači imaju sastojak koji

Prethodno pomenuti polietilen glikol često je kontaminiran kancerogenima. Oni takođe mogu stimulisati iritaciju na koži, što bi moglo dovesti do nepravilnog brijanja.

Propustljivost kože je povećana i od polietilen glikola čak i više od vruće vode, što znači da uzimate više sastojaka u brijaču ili kremi za brijanje nego na bilo koji drugi način.

Druge alternative za uklanjanje dlaka

Brijanje uzrokuje suhu kožu i iritaciju, tako da je potrebno da hidratizirate kožu ako namjeravate da brijate.

Pročitajte nekoliko saveta kako biste izbjegli iritaciju kože bez izlaganja štetnim dodacima:

Piling
Da biste izbjegli mrtvu kožu, prije brijanja možete koristiti solni piling ili prirodni šećer. Ovo će zadržati vaš brijač duže oštrijim.

S toga, ovo može pomoći da spriječi neprijatni neželjene efekte brijanja.

Krema za brijanje sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je poznato kao najbolji prirodni proizvod koji pomaže u zaštiti kože. Ako želite da koristite prirodnu kremu za brijanje, možete ga lako pripremiti i sve što vam je potrebno je eterično ulje, kokosovo ulje i shea puter.

Image result for brijači imaju sastojak koji

Jednostavno stavite sastojke u teglu i držite ga pod tušem. Kao i kod svih proizvoda za kožu, možete dodati ulje Vitamin E, koji pomaže da jneguje kožu. Ova krema za brijanje funkcioniše kao hidrant, ako ga ne isperite, ili samo dodajte više kada završite sa brijanjem.

Pored toga, možete dodati i druga esencijalna ulja kako biste proizveli svoj omiljeni miris.

Iako su citrusna ulja osjetljiva na sjvetlost i mogu izazvati iritaciju kože tokom ljeta, neki od njih, kao što je eterično ulje Juniper, imaju specifične prednosti i mogu detoksirati vaše tijelo i poboljšati vaš sistem cirkulacije.

Zbog toga je savršeno za brijanje, jer brijanje otvara cirkulatorni sistem i pomaže apsorbirati sve što brže stavljate na kožu.

Kao što je već pomenuto, većina britvica ima hidratantne trake, ali možete pronaći britvicu koja je običan nehrđajući čelik bez aditiva. Odličan početak je tražiti brijače sa dvostranom sigurnošću.

Kako biste izbjegli hidratantne trake, trebali biste izbjeći i plastične britve, jer postoji mogućnost izbjegavanja BPA.

Image result for brijači imaju sastojak koji

Kompanije proizvode različite vrste brijača i čak nameću potrebu za brijanjem muškaraca i žena, što je potpuno nepotrebno. Brijač ima samo jednu funkciju, a to je da odsiječe dlake tijela.

I ne postoje stvarne razlike između ženske i muške kose. Iz tog razloga izbjegavajte sve one tržišne trikove i pronalazite pristupačan i dobro napravljen brijač, boja paketa nema nikakvu važnu ulogu.

Alternative za brijanje
Uvijek možete pronaći alternativu brijanju. Jednostavno napravite pastu od limunovog soka, šećera i vode. Zatim ga nanesite na dlake, sačekajte nekoliko sekundi i povucite sa nekom višekratnom trakom.

Na taj način ne trošite traku, a smjesa se pravi sa prirodnim sastojcima (u zavisnosti od kvaliteta limunovog sokova i šećera).

Da li ste primijetili da li vaš brijač ima hidratantnu traku? Da li imete iritacije kože poslije brijanja? Sa nama možete da podijelite svoje komentare i iskustva.

Related image

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja