OVE NAMIRNICE SU GLAVNI UZROK AKNI!

Namirnice koje unosite u organizam može da se odraze na vaše zdravlje i izgled!

Većina nas smatra da nema ništa loše u tome da konzumirano jedno pojedeno parče pice ili čokolade neće doneti negativne efekte, ali stručnjaci tvrde suprotno.

Bubuljice i akne su problemi sa kojima se nose adolescenti, međutim ove probleme mogu imati i osobe koje su u zrelijim godinama.

Uzrok pojave akni u zrelijim godinama je najčešće hrana !

Evo nekoliko namirnica koje bi trebalo da izbegavate, koje bi vam mogle napraviti probleme na vašem licu!

Mliječni proizvodi – Postoji priča da su mliječni proizvodi uzrok nastanka akni, u koliko se konzumiraju u velikim količinama, jer se javljaju hormonske akne jer su mlečni proizvodi koji su prepuni hormona, obzirom da mleko dobijamo od trudnih krava.

Naime, određena istraživanja pokazala su da hormoni iz mlijeka,su ti koji izazivaju pojavu akni, a istraživanje provedeno na Harvardu utvrdilo je da 44 posto od 47000 djevojaka koje konzumiraju nemasne mliječnne proizvode imaju stalne probleme sa aknama.

Image result for bijeli hljeb

Ugljeni hidrati – U obrađene ugljene hidrate uključujemo svu hranu koja se brzo vari, pod tim mislimo na , keksu ili bijelom hljebu, bombonama te ove namjernice koje su bogate šećerima mogu izazvati pakao na vašem licu!


Kofein – Može da izazove izbijanje akni to je zbog toga što teži da oslobodi hormone stresa nadbubrežne žlezde što je posebno loše za vašu kožu! Pored toga jedan od uzroka zašto nemate dobar san jeste kofein, stoga ga pokušajte izbjegavati!

Čokolada – Često se ističe kao jedan od glavnih uzroka ovog problema, naučnici su dokazali da je to istina, u redu je ako pojedete malo čokolade s vremena na vreme, ona je veoma dobra za koncentraciju, ali u koliko želite da imate čisto lice nikako ne pretjerujte.

Brza (masna) hrana – Ove namernice bogate su zasićenim mastima koje su jako loše ne samo za vaše zdravlje već za vašu kožu! U koliko jedete brzu hranu, to vam može dovesti do povišen pritisak i povišen nivo šećera u krvi, što nas može dovesti do hormonskog poremećaja kao i nastanku akni i mitisera.

Pomfrit – Opšte je poznato da pored što je pomfrit masan, on je prepune su rafiranih ugljenih hidrata, koji smo već pomenuli da pokreće visok pritisak kao i mnogo prištića.
Školjke – Činjenica da jod loše utiču na kožu lica, to su podrvdili mnogobrojni doktori, a jodom su bogate morski plodovi, rakovi, jastozi, ribe, škampi, riblji štapići i drugi.

Image result for spinat

Spanać – Bilo bi teško naći neki segment u kojem spanać nije dobar ali on je bogat jodom, stoga u koliko ste sloni aknama izbjeavajte ovu namjernicu!

Začinjena hrana – Ne može prouzrokovati izbijanje akni ako ih nemate, ali u koliko već imate nepravilnosti, to samo može da pogoršate trenutno stanje na svom licu.

Meso – Veći deo mesa koji danas jedemo potiče od životinja koje su prepuno antibiotika i hormona. U koliko konzumirmo meso u velikim količinama, možete da pogoršate vaše akne.

Slanina – Najgori krvac vaših akni je upravo masna svinjetina i govedina, stoga izbjegavajte slalninu u širokom luku u koliko želite da se riješite prištića.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja