Ovih 6 stvari ne treba da radite ako pijete zeleni čaj

pixabay.com

Iako su mnoge studije nebrojeno puta potvrdile dobrobiti ispijanja zelenog čaja, postoje određene stvari koje morate imati na umu ako želite da iskoristite ovaj “čarobni čaj” na najbolji mogući način.

Za početak, preporučuje se konzumiranje dve do tri šolje zelenog čaja dnevno i to ne bi trebalo da prekoračite. Evo još nekoliko stvari na koje treba paziti prilikom konzumiranja zelenog čaja:

Nemojte piti zeleni čaj odmah posle obroka

Jedna od najvećih zabluda kod konzumiranja zelenog čaja jeste da će on, ako ga popijete odmah nakon obroka, čarobno izbrisati sve kalorije koje ste upravo pojeli. Ali, budući da telo proteine ​​iz vaše hrane tek treba da svari, ispijanje zelenog čaja odmah posle obroka može da našteti ovom procesu i zato ga treba izbegavati

Nemojte piti vruć zeleni čaj

Ne samo da će zbog toga biti neukusan, već možete da povredite želudac i grlo. Neka vaš zeleni čaj bude topao, a nikako potpuno vruć.

Nemojte piti zeleni čaj na prazan želudac

Nakon noćnih sati tokom kojih niste ništa uneli u organizam, trebalo bi da konzumirate nešto lagano i umirujuće što budi vaš metabolizam. Zeleni čaj sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremete varenje. Bilo bi idealno konzumirati ga između obroka.

Nemojte dodavati med u vruć čaj

Većina nas obožava da doda med zelenom čaju jer je to zdrava alternativa šećeru i dobrog je ukusa. Međutim, ako med dodate u šolju vrelog čaja, velika je verovatnoća da će se nutritivna vrednost meda uništiti.

Ne uzimajte lekove sa zelenim čajem

Mnogo ljudi pije tablete sa jutarnjom šoljom zelenog čaja. To može da bude izuzetno štetno jer hemijski sastav tablete može da se pomeša sa zelenim čajem što dovodi do kiselosti. Zato se preporučuje da tablete pijete sa običnom vodom.

Nemojte piti previše zelenog čaja

Samo zato što je zeleni čaj zdrav, ne znači da možete da popijete neograničen broj šolja tokom dana. Baš poput čaja ili kafe i zeleni čaj sadrži kofein. Preterivanje s dnevnom konzumacijom kofeina može da izazove štetne nuspojave uključujući glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost i teskobu. Previše zelenog čaja takođe smanjuje apsorpciju gvožđa u telu.

Obavezno se držite 2 do 3 šolje dnevno i ne preterujte.