Oči mogu da pokažu rane znake Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Pexels

Doktori su došli do važnog otkrića i objasnili kako promene na mrežnjači oka mogu da nagoveste Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Doktori na osnovu pregleda očne jabučice mogli bi da procene budući rizik od neurodegenerativne bolesti.

Nova istraživanja pokazuju da mrežnjača, koja se u toku embrionalnog razvoja otkači od mozga, sadrži slojeve neurona koji mogu da imaju neurodegenerativne bolesti identično kao neuroni koji se nalaze unutar lobanje.

Upravo ih njihova vidljivost, jer se nalaze van lobanje, čini pogodnijim za rano otkrivanje ovih oblika bolesti.

Rano otkrivanje je “sveti gral” smatra Ron Petersen, direktor Centra za istraživanje Alchajmerove bolesti na Mejo klinici za “The Washington Post”.

U trenutku kad se pacijent žali na probleme sa pamćenjem ili drhtanje, mehanizam neurodegenerativne bolesti delovao je verovatno godinama ili decenijama.

Kad pacijenti počnu da osećaju uticaj neurodegenerativne bolesti na njihov svakodnevni život, skoro da je kasno za lečenje.

Ranije uočavanje znakova upozorenja neurodegenerativnih bolesti moglo bi dati pacijentima više vremena za planiranje budućnosti, bilo da je reč o planiranju nege ili provođenju više vremena sa porodicom.

Istraživači su pronašli nekoliko načina za pregled oka kojima može da se utvrdi postojanje bolesti. Od fotografisanja krvnih sudova oka kamerom sa visokom rezolucijom, pa do tehnike koja koristi proteinske šejkove začinjene kurkumom koja se, kad se unese u organizam, lepi za proteine koji se mogu zateći kod Alchajmerove bolesti.

Dugoročno, istraživači se nadaju da bi sposobnost uočavanja promena na mozgu, pre nego što simptomi počnu da se javljaju, mogla na kraju dovesti do tretmana uspešnijih u usporavanju ili zaustavljanju napretka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, jer trenutno takvi tretmani ne postoje.