Ovim kratkim testom u 6 koraka provjerite vaše zdravlje!

Ovim kratkim testom u 6 koraka provjerite vaše zdravlje!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete uočiti poruke koje vam šalje vaše tijelo kako biste se na vrijeme obratili svome liječniku.

Potrebno je vrlo malo vremena da ustanovite kakvo vam je zdravlje. Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete uočiti poruke koje vam šalje vaše tijelo kako biste se na vrijeme obratili doktoru i uklonili eventualni zdravstveni problem.

1. BJELOOČNICE

Provjerite boju svojih bjeloočnica, jer i one mogu otkriti potencijalni zdravstveni problem.

Stanite ispred ogledala i pogledajte dobro svoje oči. Ako su bjeloočnice poprimile žućkastu boju, moguće je da ste proveli previše vremena na suncu bez naočala za sunce. Ako se žutilo ne povlači, otiđite kod doktora kako biste isključili mogućnost problema s jetrom.

Crvene oči mogu biti simptom mnogih problema, od alergija do infekcija. Potrebno je razlikovati kratkotrajno crvenilo koje se pojavi npr. prilikom iritacije zbog ispale trepavice ili zbog višesatnog boravka ispred kompjutera od dugotrajnog crvenila koje ne prestaje danima. Ono može biti simptom alergije, ili infekcije i u tom slučaju se obratite doktoru.

2. IZDRŽLJIVOST

Nedostatak fizičke aktivnosti šteti našem tijelu i dugoročno može dovesti do razvoja raznih kroničnih bolesti. Svoju snagu i izdržljivost možete testirati na jednostavan način. Stepenicama se popnite na drugi kat zgrade ili kuće. Ako ste se jako zapuhali, oznojili i izgubili dah, to znači da imate jako slabu kondiciju, a možda i problema s hormonima štitnjače – pa ih provjerite.

3. STRUK

Poznato je da debljina na specifičnim djelovima tijela može biti opasna. Tako ljudi koji višak kilograma nose oko struka imaju veće šanse za razvoj bolesti srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Izmjerite obujam struka i ako je veći od 90 centimetara za muškarce i 80 za žene, to znači da je vrijeme za dijetu i vježbanje.

4. KOŽA

Suha koža (pogotovo nakon tuširanja) neugodan je problem, ali i upozorenje da vašem tijelu nešto nedostaje. Testirajte kožu tako što ćete se ogrebati noktom na području podlaktice. Ako vam ispod završe ostaci kože ili je jako vidljiv trag grebanja, to znači da vašoj koži treba dobra hidratacija ne samo izvana, već i iznutra.

5. MADEŽI

Obavezno pratite stanje svojih madeža, pogotovo onih većih i izraženijih. Za skeniranje cijelog tijela ne treba vam mnogo vremena – stanite pred ogledalo i bacite pogled na njih. Promjene na madežima, crvenila, svrab, krvarenje i nagli rast često su sasvim benigne promjene koje završavaju samo uklanjanjem madeža, ali mogu biti upozorenje za ozbiljnije probleme. Zato potražite savjet dermatologa ako ih primjetite.

6. MOKRAĆA I STOLICA

Kada izvršite malu i veliku nuždu, pogledajte u wc školjku, jer tako možete mnogo saznati o svom zdravlju. Zdrava mokraća je bistra i svjetložute boje. Tamna i mutna mokraća prije svega je znak da ne pijete dovoljno tekućine. Ako u mokraći primjetite krv, to je uglavnom znak urinarne infekcije ili upale bubrega. U tom slučaju odmah posjetite doktora.

Ako jedete hranu bogatu željezom, vaša stolica može biti tamnije boje. Međutim, ako niste jeli takvu hranu, a primjetili ste da vam je stolica jako tamna ili čak crna, otiđite kod doktora i testirajte stolicu na krvarenje. Možda imate unutrašnje hemoroide ili polipe koje je potrebno izlječiti ili ukloniti.

Broj pregleda:
1.300

Komentari

komentara

2020-02-03
Aura RedakcijaOriginal Article