OVO JE IDEALNA TEMPERATURA ZA OPTIMALAN SAN! Ako vam je to prehladno, stručnjaci kažu da ju možete blago povisiti

Autor: Zlatko Govedić

Preporuke za temperaturu za spavanje obično malo variraju, ali opće je pravilo da je 19 °C idealno za optimalan san.

Ako u domu ne možete održavati tu temperaturu ili ako vam je to prehladno, savjetuje se da termostat držite između 19 i 22 °C.

Taj temperaturni raspon pomaže u stvaranju odgovarajućeg okruženja za spavanje jer ima obrasce naše središnje tjelesne temperature.

“Taj raspon idealan je jer varijacije u središnjoj tjelesnoj temperaturi, koja je regulirana cirkadijalnim ritmom našeg tijela, opadaju navečer i podudaraju se s lučenjem melatonina u našem mozgu”, objašnjava neurologinja Funke Afolabi-Brown.

Naime, hladno sobno okruženje dodatno potiče ovaj pad temperature i poboljšava kvalitetu našeg sna. Kako padne mrak, naše tijelo počinje proizvoditi melatonin, hormon koji ima glavnu ulogu u regulaciji sna. Kako se melatonin proizvodi, on signalizira našem mozgu da je vrijeme za spavanje.

“Hladnije okruženje za spavanje zapravo potiče veću proizvodnju melatonina, potičući mirniji san”, zaključuje Afolabi-Brown.

Zašto je spavanje važno?

Spavanje je prirodni ciklus aktivnosti tijela koji uključuje periodičke epizode mirovanja u kojima tijelo odmara i obnavlja se. Spavanje se odvija u ciklusima koji se sastoje od nekoliko faza, a svaka faza ima specifične karakteristike, kao što su različiti obrasci moždane aktivnosti, disanja i pokreta očiju.

Spavanje je izuzetno važno za zdravlje iz nekoliko razloga. Prije svega, spavanje igra ključnu ulogu u obnovi i popravku tijela. Tijekom spavanja, tijelo oslobađa hormone rasta i obnavlja stanice i tkiva. Također, spavanje pomaže u održavanju imunološkog sustava, smanjujući rizik od infekcija i bolesti.

Nadalje, spavanje igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja i emocionalne dobrobiti. Nedostatak sna može dovesti do neraspoloženja, tjeskobe i depresije, dok dobar san može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti te poboljšati kognitivne sposobnosti.

Na  koncu, spavanje je važno za održavanje zdravog metabolizma i tjelesne mase. Nedostatak sna može poremetiti hormone koji reguliraju apetit i probavu, što može dovesti do pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

Prema tome, spavanje igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrobiti, a nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na tijelo i um. Preporučljivo je pokušati osigurati dovoljno vremena za san svake noći kako bi se osigurao optimalni zdravstveni i emocionalni rezultati.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More