Ovo je potencijalni izvor koronavirusa koji 95% ljudi zaboravlja da dezinfikuje pri dolasku kući

Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mobilni telefoni mogu prenositi koronavirus, sugeriše istraživanje koje je sprovedeno na italijanskom univerzitetu „Tor Vergata“ u Rimu, prenosi Tanjug.

Istrazivači, pod rukovodstvom profesora Đanloreto D“Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istraživanje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018/19 i 2019/20, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne menjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

– Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odeljenjima gde su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima – rekao je profesor Dzanloreto D“Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima širenja zaraze od Covida19, rezultati ovog istraživanja su važni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone.

Rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Original Article