Ovo je spas za mnoge koji čekaju transplantaciju: Nova metoda mogla bi spriječiti odbacivanje organa

Autor: Zlatko Govedić

Inovativno dizajnersko protutijelo koje se razmatra kao potencijalni tretman za lateralnu amiotrofičku sklerozu (ALS) uspješno je spriječilo odbacivanje presađenih bubrega kod ne-ljudskih primata, otvarajući put za testiranje na primateljima ljudskih organa.

Ako klinički testovi na ljudima uspješno dokažu sigurnost i učinkovitost ovog tretmana, to bi moglo značajno poboljšati izglede za buduće presađivanje organa.

“Ovaj manje toksičan pristup istraživan je više od 20 godina, i mislim da napokon dolazimo do prekretnice. Ovo bi mogao biti velik napredak za ljude koji trebaju transplantaciju organa”, kaže imunolog i transplantacijski kirurg Allan Kirk sa Sveučilišta Duke (Durham, Sjeverna Karolina, SAD).

Monoklonsko protutijelo

Za mnoge pacijente s nepovratnim oštećenjem organa, transplantacija organa jest postupak koji spašava život. Međutim, imunosni sustav tijela često ometa uspješnost transplantacije organa identificirajući presađeni organ kao strano tijelo i napadajući ga.

Taj imunosni odgovor, poznat kao odbacivanje organa, može uzrokovati da presađeni organ propadne i, u ekstremnim slučajevima, dovesti do smrti.

Nakon Viagre stiže i lijek za smanjeni libido? Kada su mužjaci ovo dobili, počeli su skakati i na nežive predmete

AT-1501, monoklonsko protutijelo, smanjilo je stope odbacivanja bez povećanja potrebe za imunosupresivnim lijekovima ili povećanja krvnih ugrušaka, što je bio nuspojava prethodne verzije tretmana.

Isto protutijelo pokazalo je obećavajuće rezultate u usporavanju napredovanja ALS-a u kliničkom ispitivanju faze 2a koje je završeno lani. Demonstriranje slične učinkovitosti kod primatelja organa moglo bi predstavljati potpuno nov pristup smanjenju njihovih vlastitih imunosnih reakcija.

Koristit će se u kombinaciji

Životinje koje su primile AT-1501 nakon transplantacijskih postupaka imale su manje komplikacija poput gubitka tjelesne mase ili ponovne aktivacije latentnog citomegalovirusa, što se često vidi nakon konvencionalnih tretmana potiskivanja imunosnog sustava.

Očekuje se da će se AT-1501 koristiti u kombinaciji s postojećim imunosupresivnim sredstvima koja ciljaju druge aspekte imunosnog odgovora, što je trenutni standard skrbi u transplantaciji bubrega i Langerhansovih otočića (koji bi proizvodili inzulin u gušterači).

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More