Ovo su razlozi zbog kojih bi ste čips trebali zamijeniti sjemenkama bundeve!

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje ovih sjemenki se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ono sadrži antioksidanse i fitohemikalije koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako želite da na prirodan način poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. Regulišu napadaje vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Dokazano je da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Image result for sjemenke bundeve

Smanjuju holesterol

Po raznim istraživanjima, sjemenke bundeve mogu smanjiti loš holesterol mogu  za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Također smanjujurizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, a oni su ključni u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazale odlične u smanjenju simptoma depresije. takođe su odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Olakšavaju artritis

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju protuupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa.

Image result for sjemenke bundeve

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju početi grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne potrebe za cinkom.

Bundava je odlična dijetalna hrana za gojazne osobe kao i za dijabetičare, ali tokom pripreme ne zaslađivati. Odlična je za one koji pate od krvavih proljeva, za osobe s oboljenjima želuca i tankog crijeva.

Koristi se kao sredstvo protiv dječjih glista u narodnoj se medicini košpice bundave, ono je bezbjedno i mogu ga konzumirati djeca, trudnice, dojilje i stariji, kao i oni s bolesnom jetrom.

Ujutro na prazan želudac pojesti istucane sjemenke s malo meda djeca od 30 do 50 grama, a za onu veću od 30 do 150. Nakon toga ne treba jesti par sati!

Čips

U prvoj fazi proizvodnje pšenica, riža, kukuruz i krompirne pahuljice se miješaju i od tih sastojaka se dobije tijesti, koje se zatim oblikuje, a nakon toga prži u ulju i suši.

U zadnjoj fazi čipsu se dodaju otrovni pojačivači ukusa. Svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips su genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji,najopasnijih od sastojaka koji se  nalazi u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, nego je nus-produkt prerade. U pitanju je kancerogena supstanca akrilamid, a ona izaziva tumor.

Image result for čips

Akrilamid se stvara kod pripreme hrane koja je izložena termičkoj obradi, posebno je prisutna u čipsu jer se nakon pečenja na visokoj temperaturi i isušuje na visokoj temperaturi. Sve vrste hrane koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni sadrži ovu kancerogenu supstancu.

Ako stalno jedete čips, za godinu popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja.