Ovo su testovi koje možemo sami uraditi i provjeriti svoje zdravlje: ZA PET MINUTA SAZNAJTE SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE!

Ovo su testovi koje možemo sami uraditi i provjeriti svoje zdravlje: ZA PET MINUTA SAZNAJTE SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE!

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Može se izvesti u udobnosti vlastitog doma, a iznenađujuće otkriva tajne o vašem zdravstvenom stanju. Što je najbolje od svega, za svaku provjeru, a ukupno ih je pet, potrebna je samo minuta. Nakon ovih provjera, ako su testovi loši, obavezno posjetiti ljekara

1. Test za provjeru vida

Šta trebate učiniti: Pogledajte u okvir vrata ili veliki prozorski okvir u sobi prvo desnim okom (prekrijte dlanom lijevo oko tokom 30 sekundi), a onda to učinite lijevim okom.

Šta to znači: Trebali biste vidjeti ivice okvira kao vertikalne i horizontalne paralelne linije. Ako vam ivice okvira izgledaju iskrivljene ili djeluju krivudavo, to može značiti da imate makularnu degeneraciju.

Senilna makularna degeneracija, koja je uobičajena kod osoba starijih od 50 godina, može dovesti do sljepoće, a jedan od prvih znakova koji ukazuju na nju mogu se javljati u obliku valovitih ili iskrivljenih linija, sve manjeg centralnog vida i slabijeg intenziteta ili živosti boja. Nakon ovog testa, obavite što prije ljekarski pregled.

2. Test za provjeru zadaha pomoću kašike i vrećice

Što trebate učiniti: Ivicom kašikepostružite po vrhu jezika što dublje možete, do stražnjeg dijela jezika. Zatvorite kašiku u plastičnu vrećicu i stavite je pod svjetlost lampe na minutu, a zatim pomirišite.

Voćni miris može ukazivati na ketoacidozu (što može biti znak dijabetesa).

Premaz jezika treba biti čist, ali ako je gust, obojen ili ima neugodan miris, to može biti rani znak problema s respiratornim sistemom, jetrom, bubrezima, poremećajem rada hormona ili crijevima.

Miris amonijaka može ukazivati na probleme s bubrezima, a neugodni mirisi mogu ukazivati na probleme sa želucem i plućima.

Međutim, istraživanja pokazuju da u 90 posto svih slučajeva zadah iz usta ukazuje na manje zlokobne bolesti kao što su bolesti desni, oštećene plombe ili karijes pa što prije posjetite stomatologa.

Ovaj test je ujedno najbliži pokazatelj kako vaš dah miriše drugim ljudima.

3. Test za začepljene arterije

Legnite na krevet i podignite obje noge na jastuk pod uglom od 45 stepeni. Držite ih tako jednu minutu, a zatim brzo objesite prema dolje preko ivice kreveta pod 90 stepeni.

Ako jedno ili oba stopala poblijede kada su na povišenom i treba im nekoliko minuta da im se vrati normalna ružičasta boja ili postaju svijetlocrveni kada vise, to može ukazivati na blokirane arterije i povećani rizik od srčanih bolesti. Faktori rizika uključuju visoki krvni pritisak, visok nivo holesterola i dijabetes.

Kod zdravih osoba normalna ružičasta boja trebala bi se vratiti u roku od 10 do 30 sekundi.

4. Podrigivanje za kontrolu želučane kiseline

Umiješajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode iz slavine, promiješajte i popijte odjednom na prazan želudac. Glasno podrigivanje u roku od pet minuta ukazuje na zdrave razine želučane kiseline. Naime, miješanje natrijeva bikarbonata sa želučanim kiselinama stvara reakciju koja uzrokuje podrigivanje.

Ako nema takve reakcije, razlog je u nižoj razini želučane kiseline koja kod nekih ljudi opada nakon 40., što uzrokuje slabu probavu i slabiju apsorpciju hranjivih tvari. Niske razine kiseline mogu prouzrokovati žgaravicu, pa izbjegavajte prekomjerno korištenje antacida jer stvar mogu učiniti još gorom.

5. Test za demenciju uz pomoć sata

Nacrtajte sat rukom na papiru, dodajte brojeve i napravite kazaljke na 3.40 sati. Svaka teškoća crtanja sata, ako brojevi nisu u ispravnom redoslijedu, može biti znak blagog kognitivnog oštećenja ili početka demencije. Ovaj test govori o širokom rasponu kognitivnih sposobnosti, uključujući pamćenje i rješavanje problema te izvršnim funkcijama kao što je planiranje.

(aura.ba)

Broj pregleda:
23

Komentari

komentara

2020-04-27
Aura RedakcijaOriginal Article