Paja Patak danas puni 85 godina

Foto: Wikipedia

Paja, beli patak, obučen u plavo mornarsko odelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 85 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju “srpsku verziju imena”- Paja Patak.

Svose prvi put pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije „Luckaste simfonije“ (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želeo da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

Foto: EPA/ARMANDO ARORIZO

Pored “kratkih živaca”, Pajin veliki problem je to što on jako voli zlato i blago i opsednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju.

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave devojka Pata, čije ponašanje ga često “izluđuje”, kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu “najpoznatijeg patka na svetu”.

Višednevna proslava u Šangaju

U Šangajskom Diznilendu od 3. do 9. juna posetioci će moći da vide specijalni program u čast 85. rođendana Paje Patka. Posebna rođendanska ceremonija održaće se 9. juna, a posetioci su pozvani da se pridruže proslavi i pevaju „Srećan rođendan“ Paji – čineći tako prekrasan fotografski trenutak. Svake godine oko 150.000 gostiju poseti Diznilend u Šangaju kako bi se pozdravili i fotografirali sa skulpturom Paje.

U ovom Diznijevom parku „Pajin vafl“ jedan je od najprodavanijih slatkiša kao i Paja Patak sladoled. Otprilike pet miliona gostiju posetilo je 11 metara visokog Paju Patka na Jezeru želja u ovom parku od 9. jula prošle godine.

Original Article