Peršun

Peršun je začinska biljka koja se od davnina koristi kao lekovita biljka. Zanimljivost vezana za peršun je da su stari Rimljani verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju puno vina a da se ne napiju. Ovo možda i nije tačno ali je tačno da peršun ima mnoga korisna svojstva za organizam.

Svež peršun čisti krv, rastvara naslage na zidovima vena, održava elastičnost krvnih sudova, pomaže u izbacivanju peska i sitnih kamenova iz bubrega, leči gluvoću i infekcije uveta i koristi u raznim mešavinama protiv inpotencije. Grickanjem peršuna se otklanja neprijatan zadah iz usta.

U manjim dozama lišće i korenovi peršuna stimulišu apetit, pojačavaju sekreciju stomačnih sokova i poboljšavaju varenje. Peršun ima blago laksativno dejstvo pa se uz druge biljke može koristiti protiv zatvora. Može se koristiti i za iskašljavanje jer pomaže da se šlajm lakše izbaci iz bronhija i pluća.

Kao i drugo zeleno povrće, nadzemni deo biljke je bogat hlorofilom, flavonidima i vitaminima neročito obiluje vitaminom C. Koren sadrži proteine, vitamine, minerale, flavonide i druge korisne sastojke. Seme takođe ima lekovita svojstva jer sadrži eterična ulja od kojih lekovito dejstvo ima apiol, miristicin i terpeni. Esencijalna ulja peršuna stimulišu uterus, povećavaju količinu mokraće, smanjuje infekciju urinarnog trakta i uništava bakterije.

Zbog toga sto persun jako “zagreva”, kod jake upale ili razdraženja bubrega, treba ga oprezno koristiti.

Za izlučivanje vode iz organizma: Koren, lišće i plod – izmesaju se, usitne pa se 5 supenih kašika kuva 5 minuta u 1/2 litra vode. Posle kuvanja treba da odstoji jos 20 minuta a onda se procedi i pije triput dnevno po šoljicu. čaj otklanja zastoj mokraće, samim tim i otečenost nogu.

Protiv otečenih i upaljenih očiju: U 300 grama vode kuva se 2-3 minuta isitnjeno peršunovo lišće, otprilike 2 kasike. Kada se ohladi procedi se kroz sterilnu krpu ili gazu. Ovim čajem oči se ispiraju vise puta dnevno a uveče se stavi oblog duže vreme da stoji. Za ovaj oblog se uzme 6 grančica peršunovog lišća, pažljivo opere i stavi na oči. Oči se povežu gazom i tek ujutru
se skloni oblog, u zamračenoj prostoriji.

Za ublažavanje šećerne bolesti: narendati sitno koren peršuna i iseckati tek ubrano lišće pa izmešati sa šoljom jogurta ili kiselog mleka. Popiti ovo svako vece pre spavanja.

Protiv slabih nerava: Koren i list peršuna se narendaju, to jest – iseckaju, pomešaju sa malinovim sokom i bagremovim medom. Uzimati uvece pred spavanje.