Pravilno čišćenje ušiju

često imamo priliku da vidimo, da kada ih svrbi uvo, ljudi u njega guraju različite tanke predmete kao što su šibice, ukosnice ili čak čačkalice. Guranje bilo kakvih predmeta u uvo je strogo zabranjeno.

Održavanje higijene ušiju deo je svakodnevne higijene, a pri tome se čisti samo ušna školjka a i deo ušnoga kanala koliko u njega ulazi prst umotan u peškir ili nešto slično. Štapići za uši treb da se koriste za čišćenje samo spoljašnjeg dela uvaeta a nikako se ne smeju gurati u ušni kanal, pogotovo ne duboko. Cerumen iz uveta se čisti i izlazi iz uvetaa, a guranjem štapića duboko postići ćemo jedino da ga potisnemo u dubinu, pri čemu se može povrediti koža ušnog kanala , bubna opna koja se nalazi u dubini uveta.

Posebno pažljivo treba čistiti uši kod dece, gde se štapić sme upotrijebiti samo za higijenu ušne školjke i samog početka ušnog kanala, onoliko koliko je pod kontrolom oka. Danas se proizvode i štapići s debljim slojem vate, koji ne dopušta dublji ulazak u ušni kanal.

Guranje bilo kakvih drugih predmeta u uvo strogo je zabranjeno. Ako primetite da ne čujete dobro i imate osećaj da je uvo zapušeno, obratite se lekaru koji će uvo pregledati aparatom (otoskopom) i ustanoviti o čemu je reč, a ako je potrebno, i isprati uvo. Ako se dogodi da u uvo uđe strano telo (često je to neki insekt), obvezno zatražite pomoć lkara i nemojte pokušavati da ga sami izvadite.